Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Rozhodnuto. Koalice bude bez Pacala!
Rozhodnuto. Koalice bude bez Pacala! PDF Tisk Email
Středa, 05 Listopad 2014 15:38

Na včerejším koaličním jednání padlo (snad již) konečné rozhodnutí o podobě příští koalice na třebíčské radnici. Do křesla starosty usedne lidovec Pavel Janata. Prvním místostarostou bude sociální demokrat Vladimír Malý. Dalšími místostarosty budou Zuzana Kratochvílová z hnutí ANO a za Břehy Milan Zeibert. V radě dále usednou Pavel Heřman (Volba Tr) a Marie Černá (Třebíč můj domov). Zbylá dvě místa radních obsadí ČSSD, hnutí ANO a KDU - ČSL. O předsedovi kontrolního a finančního výboru zastupitelstva a o předsednictví komisí rady města se rozhodne během tohoto týdne. Koaliční smlouva by se mohla podepsat začátkem příštího týdne. Kdy se bude konat ustavující shromáždění, to závisí na rozhodnutí soudu o stížnosti na platnost hlasování. V opozici skončí Třebíč občanům lídra Jaromíra Baráka, hnutí Pro Třebíč s Pacalem, Hanáčkovou a Burketem, solitér Martin „Bambus“ Svoboda a vítězní komunisté.

Šestnáctičlenná koalice se nerodila lehce. Na poslední chvíli se jednání pokusil zmařit Milan Šťastný z Břehů. Za každou cenu chtěl prosadit mezi vyvolené Pacalovo hnutí, čímž vzbudil podezření, že bývalý první místostarosta o přidělování městských zakázek ví více, než je Kapucínům milé. Ale to už došla potenciálním partnerům trpělivost, a dali Šťastnému vybrat. Koalice buď s tebou, nebo bez tebe. Za kverulanta se kupodivu nepostavili jeho kolegové z Břehů. Zeibertovi se nechtělo zpět do základní školy za poloviční plat. A tak Kapucín Šťastný kapituloval. Přece jen bude lepší, když o zakázky bude usilovat z vládních lavic, byť ne jako člen rady města. Bede na něho spolehnutí?

A čeho se týká stížnost na neplatnost voleb? Proslýchá se, že v Třebíči je takový nepořádek, že dva bytové domy nemají správnou adresu a tudíž volba jejich obyvatel je zpochybněna. V pátek přijedou ministerští úředníci prošetřit nesrovnalosti, máme potvrzeno.

Sledujeme další vývoj a budeme čtenáře iHoNem informovat.

František Ryneš