Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Potvrzení nebo další zvrat?
Potvrzení nebo další zvrat? PDF Tisk Email
Úterý, 04 Listopad 2014 00:01

Už jsme psali o tom, že minulý čtvrtek zřejmě v Třebíči došlo k průlomu v koaličních jednáních. Zrození koalice na „vládním půdorysu“ umožnili zastupitelé za Břehy, kteří se zřekli veta vůči socialistům. Dalšími členy jsou lidovci, socialisti, ANO, Třebíč můj domov Marie Černé a Heřmanova Volba Tr. Z úvah o vládě ve městě vypadlo hnutí Pro Třebíč Pavla Pacala a Svobodova Ta naše Třebíč a bolševici i Třebíč občanům Jaromíra Baráka mají mizivý koaliční potenciál.

Že je informace zřejmě pravdivá, to potvrdily dvě informace. Jedna ze ZŠ Na Kopcích, kam již volal Pavel Pacal a domlouval si návrat za katedru. A druhá od několika úředníků z radnice, kteří potvrdili, že včera nebyl v úřadě vidět, a tak tam zavládla optimistická a radostná nálada. Blíží se lepší časy? Koaliční smlouva minulý čtvrtek nebyla podepsána. Pavel Janata, žhavý kandidát na starostu, to komentoval slovy: „Dohodli jsme se, že se dohodneme“. Programové prohlášení a personální obsazení rady se budou řešit až dnes večer, kdy se má nová koalice znovu sejít.

Je tedy pravděpodobné, že do křesla starosty usedne právě lidovec Pavel Janata. Místostarostou by mohl být Vladimír Malý, i když k jeho podpoře hazardu mají někteří koaličníci výhrady, možná nebude tedy mít přídomek „první“. Další místostarosty by mohla postavit hnutí ANO (Kratochvílová) a Břehy (Zeibert). Na Heřmana a Černou zbude „jen“ místo v radě. Ostatní místa radních jsou předmětem handlu. Totéž platí o předsedovi kontrolního a finančního výboru. I tajemník je silná figura. Ta současná proto nemá nic jisté.

Šestnáctičlenná koalice se zdá být na první pohled pevná. Ale je tvořena nestabilními subjekty. Socialisté nejsou tak jednotní, jak se snaží přesvědčit. Osobnosti ANO jsou velkou neznámou, nesmí se nechat opít rohlíkem. Ale nejvíce stupňů volnosti mají Břehy. Jejich veletoč směrem k ČSSD byl překvapivý. Nechá si Milan Šťastný líbit, že spolumajitel Kapucínu Martin „Bambus“ Svoboda bude v postavení mimo hru? Těžko představitelné i proto, že vazba Pacal – Svoboda – Šťastný je velmi silná a Milan je střela těžko řiditelná. Ale možná to spraví pár panáků, kdo ví.

Ono by vlastně nemuselo být tak zle. Záda nové koalici může Martin Svoboda krýt i z opozice, jde mu přece nejvíc o získávání zakázek pro Kapucíny, a ty prohlasují napříč koalicí i opozicí. Totéž by mohlo platit i pro Pacala, s nadstandardními odměnami oblíbeným ředitelům škol už pracovala rada minulá. A Jaromíra Hanáčková je téměř zaměstnanec města.

Nová koalice bude definitivně upečena už dnes, jestli Břehy zase nepředvedou salto. Zeibert si je dobře vědom, že by to bylo salto mortale. Do školy by se nevracel Pacal, ale on.

Čekáme, jak to bude se stížností na neplatnost voleb. Přijede nesrovnalosti prošetřit ministerská komise? Tisková mluvčí ministerstva se tvářila záhadně, ale nedementovala. Sledujeme další vývoj a budeme čtenáře iHoNem informovat.

František Ryneš