Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Čtvrtek přinesl průlom?
Čtvrtek přinesl průlom? PDF Tisk Email
Pátek, 31 Říjen 2014 15:24

Na včerejšek si hnutí ANO pozvalo do svého hnízda ve středu města subjekty, se kterými si umí představit spolupráci na radnici, tedy tzv. vládní půdorys a další tři. Nebylo mezi nimi ani hnutí Pro Třebíč Pavla Pacala, ani Svobodova Ta naše Třebíč. S komunisty nechce jednat nikdo a Třebíč občanům (lídr Jaromír Barák) nechtějí příslušníci staré koalice Kapucíni z Břehů, Marie Černá a už vůbec ne exstarosta Pavel Heřman. Dobře ví, proč. Vidí do nich jak do hubené kozy. Tím byl dán půdorys šestnáctičlenné koalice.

Její zrození umožnili zastupitelé za Břehy, kteří se zřekli veta vůči socialistům. Svou roli jistě sehrály dobré vztahy Vladimíra Malého na kraj. Určitě na tom může Třebíč vydělat díky otevření dosud uzavřených penězovodů.

 

Koaliční smlouva však nebyla podepsána. Programové prohlášení a personální obsazení rady se budou, alespoň podle kandidáta na starostu Pavla Janaty, řešit až po dušičkách.

Je však velmi pravděpodobné, že do křesla starosty usedne právě lidovec Pavel Janata. To je dobrá zpráva, když hrozilo starostování Pavla Pacala. Prvním místostarostou by mohl být Vladimír Malý, i když k jeho podpoře hazardu mají někteří koaličníci výhrady.

Tady však předběžná dohoda pravděpodobně končí. Břehy mají také tři mandáty, ale Zeibert se jako místostarosta moc neosvědčil. Hnutí ANO je naproti tomu (zatím) čisté a jistě by chtělo také mít místostarostu. Marie Černá je zase známa tím, že z minima vytěží maximum. Místostarostkou, i když na poloviční úvazek, byla se dvěma mandáty i dosud. Že by zase došlo k přeříznutí jedné židle? Ale mezi kým? Nechme se překvapit.

Šestnáctičlenná koalice se zdá být na první pohled pevná. Určitá osobní napětí však čekají na vystrčení růžků. Ale koalice má jednu další výhodu. Záda jí pokryje Martin Svoboda. Břehy, zejména Milan Šťastný, jistě zapůsobí směrem k získávání zakázek pro Kapucíny. A „Bambus“ bude muset být vděčný.

Jestli se ještě někdo neotočí na podpatku, a prohlášení Pavla Janaty i trochu skeptičtější Marie Černé dávají naději, bude nová koalice lepší než stará. Jistě ji podpoří i podnikatel Richard Horký, má v ní dost svých příznivců (sedm ložených a nejméně tři ložitelné v koalici, další čtyři ložené v opozici).

V opozici tedy skončí bolševici, Bambus, Pacalovci a Barákovci. Jaká to bude opozice? Určitě, alespoň v osobách prvních tří z nich, náchylná k drobným kšeftíkům. Jinak se nezdá, že by se v třebíčském dění něco zásadně změnilo.

Sledujeme další průběh koaličních jednání, o kterém budeme iHoNem referovat.

František Ryneš

 

Aktualizováno Pátek, 31 Říjen 2014 15:38