Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Urvi, co můžeš
Urvi, co můžeš PDF Tisk Email
Pátek, 31 Říjen 2014 07:18

Už jsme v našich komentářích psali o nebezpečí, které může vzniknout z toho, že „stará“ rada města Třebíče zůstává nadále ve funkci a to včetně aktuálně nezvolených členů zastupitelstva, jak to umožňuje novela volebního zákona, a to při zachování svých horentních platů. Vyjádřili jsme obavu, že dosavadní radní budou přijímat usnesení ve věcech, které by již měla rozhodovat nová rada a že to mohou být záležitosti, kdy se na poslední chvíli bude pakovat spřízněný podnikatelský či jiný subjekt.

Naše obavy se včera začaly naplňovat. Sešli se minulí radní a rozhodovali v některých případech velmi podezřele. Z usnesení rady města Třebíče vyjímáme tři, které budí největší podezření.

Rada města rozhodla uzavřít s firmou Kapucín - Realizace staveb, s. r. o., dodatek č. 3 ke smlouvě o dílo (rozhledna na Pekelném kopci), na zvýšení celkové ceny díla o 46.786,00 Kč bez DPH.

Rada města rozhodla uzavřít na akci "Přestupní terminál Třebíč" dodatek č. 4 ke smlouvě o dílo , kterou město Třebíč uzavřelo se členy společnosti "Společnost terminál Třebíč" - HABAU CZ s. r. o., Held & Francke Baugesellschaft m. b. H., Ing. Bronislav Vala a  COLAS CZ.  Předmětem dodatku je zvýšení ceny za dílo o 338.964,11 Kč bez DPH.

Ale nezůstalo jen u víceprací. Rada nezapomněla usnadnit lidem kolem Kapucínů další kontroverzní projekt.

Rada města rozhodla udělit, dle čl. 4 odst. 2 obecně závazné vyhlášky č. 2/2009, o ochraně nočního klidu a regulaci činností narušujících veřejný pořádek, výjimku z čl. 3 této vyhlášky, pro Zámostí, s. r. o., za účelem uspořádání hudební a sportovní akce Zámostí večírek v Subakově továrně v sobotu 22.11.2014 do 24:00 h.

S neobvykle dlouhým měsíčním předstihem byl tímto povolen rámus společnosti kolem spolupracovníků radního Martina „Bambuse“ Svobody a firmy Kapucín, zřejmě k nemalé radosti sousedního bytového domu města, který slouží jako startovací bydlení mladým rodinám s dětmi.

Není divu, že se staré radniční partě nechce uvolnit místa nově zvoleným. Čím déle budou stávající stav blokovat, tím více se jim podaří urvat. Stav, kdy nebude kompletní nová rada, lze úspěšně prodlužovat, v extrémním případě až do příštích komunálních voleb. Bez kontroly finančním a kontrolním výborem, které ze zákona neexistují.

Do velmi choulostivé situace se dostávají zastupitelé, kteří byli nově zvoleni a kteří se ucházejí o posty radních a místostarostů v nově se formující koalici. Je to zejména Milan Zeibert, Marie Černá a Pavel Heřman. Jak budou vysvětlovat při koaličních jednáních tyto své skrčky, zavánějící klientelizmem či dokonce korupcí?

Nadále budeme dění na třebíčské politické scéně sledovat a iHoNem naše čtenáře informovat.

František Ryneš

 

Aktualizováno Pátek, 31 Říjen 2014 07:43