Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Už zase patová situace
Už zase patová situace PDF Tisk Email
Středa, 22 Říjen 2014 00:00

Tak už se potřetí zdálo, že je v Třebíči hotovo, jenomže už zase není. Tentokrát se na zadní postavili zastupitelé hnutí ANO. Bytostně jim, a nejen jim, vadí Pavel Pacal (Pro Třebíč). Jenomže lidovci deklarují, že bez ANO ani oni do koalice nepůjdou. Socialistům zase vadí Martin Svoboda (TnT). Ale bez „Bambuse“ do toho nepůjdou Kapucíni z Břehů, kteří zase pro změnu nemohou „skousnout“ socialisty. Některým vadí Milan Šťastný. Bývalé koaličníky dráždí jako býka muleta Třebíč občanům Jaromíra Baráka, na rozdíl od sociálních demokratů, lidovců a ANO. Jenomže co z takového propletence vzájemných nenávistí a podmíněností uplést?

Bývalá koalice (Volba Tr, Pro Třebíč, TmD, TnT a Břehy) dá dohromady pouze 11 hlasů. Potřebují minimálně další tři hlasy, které může poskytnout KDU. Jednání s nimi plánují na pátek. Ti by asi Pacala akceptovali, byť se jejich lídr k Pavlu Janatovi choval při první schůzce na výsost arogantně. Aby byla koalice pevnější, muselo by se do bahna minulosti „namočit“ také ANO. To by bylo zřejmě realizovatelné jen v případě, že se Pacal vzdá mandátu. On se však už viděl v křesle starosty. Je to tedy (prozatím) v oblasti teorie, byť možná ne tak nepravděpodobné.

 

Proč? Protože ostatní varianty jsou ještě méně pravděpodobné. Když se dá např. dohromady ČSSD, KDU a ANO, mají pouhých 9 mandátů, ale jsou relativně čistí. Mohou přibrat TmD a Barákovo uskupení Třebíč občanům, jestli by Marie Černá, která převzala od Pacala iniciativu, byla pro, o čemž v této chvíli pochybuji. Pořád je to jen nejtěsnějších 14, ostatně Černá se do tohoto spřežení hodí jako velbloud mezi lipicány.

Co nám koaliční handrkování ukazuje v plné nahotě, to je skutečnost, že nejde o dobro města, jeho občanů a už vůbec ne o idee. Jde o byznys, městské zakázky a osobní prospěch členů bývalé koalice. A v neposlední řadě o to, aby se nepřišlo na skrčky a fauly posledních čtyř let.

František Ryneš

 

Aktualizováno Úterý, 21 Říjen 2014 22:28