Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Komu může stížnost na volby posloužit?
Komu může stížnost na volby posloužit? PDF Tisk Email
Úterý, 21 Říjen 2014 09:42

Otázka v titulku se nabízí, jestliže se zamyslíme nad stížností, kterou kdosi podal minulý pátek ke krajskému soudu, o které nám podala informaci tisková mluvčí Lenka Smutná Polachová. Je to první stížnost toho druhu v dějinách Třebíče a letos jediná na Vysočině. Pokusme se zauvažovat, kdo a co za tímto počinem může být.

Pomineme-li nějakého exhibicionistu nebo psychopata, můžeme se zeptat, komu to prospěje. Nabízí se některý ze subjektů, které nepřekročily pětiprocentní hranici. Svobodní byli s neúspěchem předem smířeni, neměli plnou kandidátku. Lze je vyloučit. TOP 09 má špatné zkušenosti s počítáním hlasů ve volebních komisích. Libor Fejta však rozhodně autorství odmítl. Také předseda ODS Martin Hladík si myje ruce. I oni věděli před hlasováním své. Odtud tedy vítr nefouká.

Nespokojen může být někdo, kdo byl díky křížkování přeskočen. Jana Spekhorstová (TOP 09) si myslí, že o tom může něco vědět Jan Břížďala (Třebíč občanům). To však svorně všichni Barákovci označují za nesmysl. Nepomohlo by jim to v ničem, s výsledkem jsou spokojeni. U lidovců padl lídr. Miroslav Krupica by však proti zájmům strany jistě nejednal, KDU-ČSL má výsledek nad očekávání. U Heřmanovců sice poskočila veterinářka Jolana Smolová z pátého na druhé místo, ale bývalý místostarosta Pavel Svoboda rozjíždí podnikání a politiku odsunul na okraj svých zájmů, Jan Burda je zase poslušný úředník. Ani tady to na stížnost nevypadá, dva mandáty je výsledek, který předčil očekávání.

ANO je se třemi křesly spokojeno, můžeme je také vyloučit. ČSSD sice spokojena být nemůže, ale případné opakování voleb by mohlo přinést ještě větší katastrofu. Naděje na účast v radě ještě žije. Heřman (Volba Tr) má vodárenskou jistou v několika koaličních variantách, také Marie Černá (TmD) bude místostarostkou, dokázala si zavázat podporu druhých. S komunisty se nepočítá a věděli to předem. Proč by „prudili“? Třebíč občanům Jaromíra Baráka se k podobným praktikám neuchyluje, jsou to vesměs lidé slušní a volební výsledek maj dobrý.

Zdá se vám, že v tomto okamžiku nám při úvahách došla představivost? Ale kdeže. Podle novely volebního zákona nezůstává po volbách až do ustavujícího shromáždění ve funkci jen starosta, ale celá rada města se svými pravomocemi. Povolební vyjednávání je ovšem velmi nejasné a mění se každý den. Ve hře je bývalá opozice – sociální demokraté, lidovci a za úplně „out“ nemohou být považováni ani Barákovci, nové ANO je neprůhledné. Minulá koalice už předem upekla stejnou radu, která však nyní nemá většinu. Půjdou do rozjednaných „kšeftů“ lidovci? Jak se ke kmotrům postaví socialisti?

Zdá se tedy, že eminentní zájem na co nejdelším pokračování ve starém složení mají bývalí (a tedy v této chvíli i současní) radní. A koho čeká pád z nejvyšší hrušky? Odvažuji se tipovat, že Pavla Pacala, který už se viděl v roli starosty a možná leccos předjednal. Zdá se, že autora stížnosti je třeba hledat právě v jeho okolí. Pochybuji však, že by ji podal on sám. Nějaká nastrčená figurka se jistě mohla najít. Nejen pro Kapucíny by současná „vláda“ měla bonus. Třeba uznání víceprací nebo nová výběrová řízení na MAD, napojení městských objektů bez výběru na TTS a mnoho dalších kulišáren. Ještě není pozdě na uzavření pochybných nájmů a pronájmů, ve hře je příprava rozpočtu, kam si s oblibou radní schovávali své pokladničky, uvolňované rozpočtovými opatřeními.

Posledním možným, byť ne nejpravděpodobnějším důvodem může být fakt, že původně plánované ustavující zastupitelstvo se prostě do 6. listopadu nestihne. Vzájemné animozity a účelová spojenectví jsou často ve vzájemném rozporu.

Aktuální stav vyjednávání a jeho vyhlídky si brzy rozebereme.

František Ryneš