Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Třebíč nejzadluženějším městem Vysočiny!
Třebíč nejzadluženějším městem Vysočiny! PDF Tisk Email
Sobota, 18 Říjen 2014 11:12

Ministerstvo financí vydalo tabulku velkých (okresních) měst v České republice a jejich zadluženost. Je zřejmé, že města s vysokou mírou ekonomické stability, jako Praha, Brno, Plzeň, Kolín, Liberec atd., mají obrovskou zadluženost v řádu miliard. Např. v Praze je dluh na osobu v přepočtu skoro 27.000,- Kč (33 mld.).

Jiná je situace, pokud se podíváme na kraje. Na Vysočině je daleko nižší ekonomická síla obcí, než v jiných regionech. Většina radnic to chápe a podle toho se chová. V Pelhřimově jako v jednom ze sedmi měst ČR je dokonce nulová zadluženost! Pelhřimov neinvestuje do nesmyslných kruháčů, bazénů a vířivek z půjčených peněz. V Havlíčkově Brodě je zadluženost v řádu 10 miliónů korun, tedy asi 432 Kč na jednoho obyvatele. V Jihlavě je to 46 miliónů, což činní asi 926,- Kč na hlavu.

V Třebíči je zadluženost v tomto kontextu obrovská! Více než 160 miliónů a tedy cca. 4279,- Kč na jednoho obyvatele Třebíče. To je dluh, který se bude splácet desetiletí! Máme za to důležitý kruhový objezd v Borovině, můžeme se čachtat ve vířivkách na Laguně, návštěvníci hotelu Atom mohou lépe parkovat. To, že v tomto dluhu není ani jedna investice do pracovních míst, je nasnadě. Třebíčští radní omlouvají zakázky pro Kapucíny tím, že mají práci místní lidé. Na stavbách ale pracují velmi často „levní“ cizinci. Tedy opět mizivá hodnota pro naše město!

Tím, že se neustále zmenšuje počet obyvatel, dluh neklesne, ale bude se fakticky držet na stejné výši, co se týče přepočtu na jednoho obyvatele. Škoda, že tuto tabulku nevydalo ministerstvo před volbami. Asi vědělo proč.

Nyní se tvoří nová koalice, která podle všech indicií bude v zadluženosti pro efekt některých soukromých subjektů pokračovat. Signál pro mladé, aby si hledali nové adresy svého bydlení, než je zkorumpovaná Třebíč!

Jan Zeman