Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Další varianta. Konečná?
Další varianta. Konečná? PDF Tisk Email
Pátek, 17 Říjen 2014 08:49

Vodákova restaurace na třebíčském Fóru je v poslední době svědkem mnoha politických jednání. Členové radniční party si ji oblíbili, však nájemci nedávno prodloužili smlouvu, alespoň podle opozice, na nemravně dlouhou dobu. A za to si zaslouží vděk, ne?

Včera jsme psali o tom, že se tvoří koalice na půdorysu té vládní, ovšem doplněné (KDU, ČSSD, ANO + TmD Marie Černé, Heřmanova Volba Tr, „Bambusovo TnT a Břehy). Haně Houzarové z Břehů by se tato varianta líbila a tak se zdálo, že je ruka v rukávě. Jenomže Břehy nejsou jen Zeibert a Houzarová. Hlavní slovo mají Kapucíni. Možná zazvonila „horká linka“, však Kapucínu jde zakázky v BOPO. A výsledek? Byly to právě Břehy, které rodící se poměrně slušné uskupení shodily. Pro Český rozhlas to Zeibert omlouval slovy: „My jsme vždy říkali, že nepůjdeme s komunisty, socialisty a s Barákovou kandidátkou“. To je ovšem dvoutřetinová lež. O socialistech byla sice řeč, ale to bylo v době starostování „ostrého hocha“ Miloše Maška, ale o Třebíči občanům nikdy.

Jednání se tak vrátila na samý začátek. Pavel Pacal znovu zradil socialistu Vladimíra Malého, ČSSD tak skončí v opozici i za cenu toho, že si Třebíč může o dotacích z kraje nechat jen zdát, jestli ovšem stranický šéf Sobotka nevymění neúspěšné lídry tam, kde ČSSD poputuje do opozice. To bude pro Malého stopka. Malý hrozbu odchodu do opozice komentoval: "Já jsem na odchod do opozice připravený, ČSSD nemusí být v nějaké koalici každou cenu. Aby zde dělala kompars, tak hluboko ČSSD klesnot nemusí." To říkala už liška v bajce o hroznech, na které nemohla vyskočit. Stejně prý jsou kyselé.

Lidovcům Pavla Janaty se asi do křehké koalice moc nechce a tak by rádi, aby se s nimi namočilo také ANO. Jenomže Zuzana Kratochvílová váhala. Nakonec však na spolupráci i s Pacalem kývla, byť právě s jeho osobou má ANO problémy. Co na ní v radě zbude? Z kruhů kolem ústředí ANO víme, že se velmi silně při „lámání“ lídryně angažovala novopečená eurokomisařka Věra Jourová a snad i Marie Černá. Pro Zuzanu Kratochvílovou perná noc, i když našemu serveru tvrdila, že spala dobře. Lhát ještě neumí.

Lidovci jsou si vědomi své znovunabyté důležitosti a požadují post starosty. Ostatně, nikdo jiný (fundovaný a neprofláknutý) není k dispozici. Janata bude dobrým starostou, už si to zkusil. Není za ním žádná aféra, je rozvážný, slušný a zná. Pravý opak Pacala. Panuje názor, že se mu podaří to, co se stárnoucímu závislému Heřmanovi nedařilo. Udrží Pacala na uzdě.

Janata s lidovci ani s ANO však nemohou zabránit korupčnímu prostředí a klientelizmu v Třebíči, v koalici by byli v menšině. V tomto ohledu se totiž nemohou spolehnout na jinak spřátelenou Marii Černou ani na „nekapucínské“ Břeháky. Nezbývá než vymyslet pojistku v koaliční smlouvě. To by pro „legislativce“ Janatu nemusel být problém.

Podle našich informací by se definitivně mělo rozhodnout příští úterý. Zbývá doladit pár maličkostí. Bude Pacal (prvním?) místostarostou? A co Zeibert, podaří se mu sehnat dva přeběhlíky, jak ho „zaúkoloval“ Pacal, aby si místostarostenské křeslo zasloužil? Nechají Heřmanovi šéfovské křeslo s padesátitisícovým platem ve vodárenské společnosti? Zbude na Martina „Bambuse“ Svobodu místo v radě, o která tak kvůli městským zakázkám stojí?

Hodně otazníků a málo odpovědí. „Jednání pokračují,“ řekla nám Zuzana Kratochvílová z ANO. A my o nich budeme nadále referovat. Sledujte náš web!

František Ryneš

 

Aktualizováno Pátek, 17 Říjen 2014 10:32