Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Moc není uděláno, nic není hotovo
Moc není uděláno, nic není hotovo PDF Tisk Email
Čtvrtek, 16 Říjen 2014 10:21

Takto by se dal glosovat vývoj posledních dnů hodin při dojednávání radniční koalice. Zdá se, že vývoj předčil všechna očekávání, a že výsledekem povolebních jednání může být řada překvapení. V četně těch zásadních.

Těsně po volbách se zdálo, že je vše jasné. Logika říkala, že „starou“ koalici nahradí nová, ovšem na stejném půdorysu. Top 09 nahradí socialisté. Když někteří aktéři tvrdili, že bude koalici z tolika subjektů těžké sestavit, brali jsme to jako rituální tanečky Pavla Pacala. Ale ukázalo se, že tomu tak není. Z kruhů velmi blízkých ČSSD jsme získali mnoho zajímavých informací, které nám ovšem lídři stran buď nechtěli potvrdit nebo se schovávali za obsazovací tón. Ale ne všichni.

Strhl Pacal péro?

 

Ke koaličním jednáním nepozval Pacal zástupce ČSSD s tím, že se prý jedná o "schůzku pravicových stran". Proč v tom případě nepozval Třebíč občanům? Jaromír Barák nám potvrdil, že pozvání nedostal. Žvásty hodné ODS, ze které Pacal vyšel. Namísto toho, kromě členů bývalé koalice, oslovil lidovce a "anovce". Lídryně kandidátky ANO Zuzana Kratochvílová nám potvrdila, že s lidovci jednali. A tak se opět zdá, že je hotovo. Rýsuje se nová koalice? Její složení by mohlo být: KDU (starosta Janata), ČSSD (první místostarosta Malý), Břehy (místostarosta Zeibert), Třebíč můj domov (místostarostka Černá), TnT (radní Svoboda), Volba TR (radní Heřman) a ANO, které ovšem (prozatím) účast v koalici odmítá. To by znamenalo, źe hnutí Pro Třebíč spolu s komunisty a Třebíč občanům! skončí v opozici.

Pavel Pacal však odmítá tvrzení, že by již bylo vše jasné. „Výsledek koaličních jednání bude do čtrnácti dnů. Zatím není nic dojednáno, ani krystalizační jádro,“ tvrdí předvolební kandidát na starostu. Uvidíme, jak se bude zajímavý kolotoč jednání točit dál. Doufám, že se z toho neudělá voličům na zvracení. I dnes proběhna celá řada jednání. Sledujte náš web, další vývoj zveřejníme co nevidět.

 

Františešk Ryneš

Aktualizováno Čtvrtek, 16 Říjen 2014 13:18