Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Už je to uděláno, už je to hotovo!?
Už je to uděláno, už je to hotovo!? PDF Tisk Email
Úterý, 14 Říjen 2014 00:00

Ihned po zveřejnění výsledku voleb se v Třebíči rozběhla jednání o budoucí koalici. Některá „navážno“, jiná stínově. Stávající koalice byla dohodnuta již řadu měsíců předem, čekalo se jen na potvrzení hlasováním občanů. Ti sice chtěli v radě vidět nezkorumpované nové tváře, ale při třinácti volebních uskupeních, kdy uspělo deset z nich, byla pravděpodobnost změny velmi malá.

S komunisty nikdo otevřeně jít nechce, ani socialisté. Ostatně to nepotřebují. Spojenectví ČSSD a hnutí Pro Třebíč dávno zpečetili Pavel Pacal a Vladimír Malý při sklence ve vinárně Ráchel. Malý otevře dveře krajským dotacím a dostane post, na který nemá. Dají dohromady šest mandátů. Je to sice mnohem méně, než oba lídři čekali, ale základ je na světě.

Do koalice vezmou i Břehy, Milan Zeibert zřejmě zachránil post místostarosty překvapivě dobrým výsledkem, tři mandáty mají váhu. Volba Tr Pavla Heřmana dopadla jako přísloveční sedláci u Chlumce. Ale koalice nepohrdne ani jejich dvěma mandáty. Totéž platí i o Marii Černé z hnutí Třebíč můj domov, ta také nabízí jen dvě křesla zastupitelů, ale vždy dokázala z minima „vytřískat“ maximum. Jediný mandát TnT představuje Kapucín Martin „Bambus“ Svoboda. Možná je to ten nejdůležitější, je totiž čtrnáctý. Z celkového počtu 27 tedy dá staronová koalice, kde TOP 09 nahradí socialisté, potřebnou nadpoloviční většinu 14 mandátů

Koalice může počítat s tichou podporou vítězů voleb – komunistů. „Úlitbou“ bolševikům bude zřejmě obsazení předsedy jednoho ze dvou rozhodujících výborů. Julie Dolejší se osvědčila na čele finančního, proč ne i teď?

 

V opravdové opozici skončí hnutí ANO. Jsou nečitelní a do rozjetého vlaku klientelizmu a korupčního prostředí vstupenku nedostanou. I když lídryně kandidátkyZuzana Kratochvílová mlží a slovně doufá, že socialisté vyslechnou svého předsedu a pokusí se o repliku „velké“ vlády. Ach, boží prostoto! Ale možná jí nezkušenost vynese post šéfky kontrolního výboru. To jestli bude chtít koalice vzbudit zdání demokracie. Ale koalice si možná výbor nechá, třeba na Petra Vašíčka měli i v minulosti oprať. Jistota je jistota.

Ani lidovci nebudou, alespoň podle zmíněné dohody, vzati na milost. Pavel Janata a zejména Ondřej Križan jsou považováni za slušné lidi, kteří si nechtějí ušpinit ruce kmotrovskými hrátkami o městské zakázky. Nedobré vztahy Josefa Klímy s Richardem Horkým je také staví do autu.

Hnutí starostů má kandidátku Třebíč občanům. Hnutí bude bedlivě střeženo, aby se nedostalo k informacím. Jaromír Barák totiž nekalé praktiky docela slušně odhaluje. A právě to je sympatické „zelené“ Haně Houzarové, která by prý s „Barákovci“ problém neměla. Jenže Baráka prý nechce hlavně Heřman a Pacal. Pacal si bude muset dát na čestnou ochránkyni životního prostředí dobrý pozor.

Koaliční smlouva má být podepsána nebo alespoň předjednána na dnešním večerním jednání. „Chybí jen doladit některé detaily“ svěřil se nám jeden ze zvolených. Zejména o některých osobách prý musí dát ještě řeč.

Jaké jsou tedy počty? ČSSD (3) + Pro Třebíč (3) + Břehy (3) + Volba Tr (2) + TmD (2) +TnT (1) = 14

Čtrnáctka je křehká, aby prošly koaliční návrhy musí být všichni přítomni a hlasovat jako stádo. A v případě Hany Huouzarové a „neřízené střely" Zeiberta to nemusí být ve všech případech jisté.

Co s tím? Nový subjekt přibrat nechtějí, není dost postů místostarostů nebo radních. Nezbývá než urvat opozici aspoň jednoho přeběhlíka. Kandidátů není mnoho. Může to být hvězdář Rostislav Štork, dobrými vztahy s minulou koalicí dost proslulý. Jak ho mohl Jaromír Barák vzít na kandidátku je ve hvězdách. Trojský kůň Petr Škarabela se mu povedl už minule. U lidovců nevidím kandidáta dezertérství, a hlavně ani motiv. Jo, kdyby tam byl Míla Bobek … Ale není. Nebo někdo z ANO, tam je opravdu těžké tipovat, znamenalo by to kšeft s kontrolním výborem. Pojistkou může být i některý komunista. Kterýkoliv, možná i více než jeden. Na obdobnou situaci našli lék nechvalně známí „ostří hoši z Třebíče“. Převodovou páku z rady do zastupitelstva. V radě se hlasovalo, ostatní koaliční zastupitelé pak museli hlasovat podle rozhodnutí rady. A to i ti, kteří v radě zastávali opačný názor. Chytře vymyšleno. Tak trochu proti zákonu, ale což.

Možná se ptáte, proč neberu v úvahu jiné varianty. Například možná varianta by byla ČSSD (3) + KDU (3) + ANO (3) + Břehy (3) + Třebíč občanům (3) = 15. Odpověď je jasná. Jsme v Třebíči a tohle by znamenalo změnu. A kdo zde má největší vliv? I podle naší ankety šéf tepla Richard Horký. Status quo mu sedí.

Jak tedy bude pravděpodobně vypadat složení rady města Třebíče? Dovolím si tipovat na základě toho, co vím o předběžných dohodách a o probíhajících jednáních:

Starosta: Pavel Pacal, Pro Třebíč

1. místostarosta: Vladimír Malý, ČSSD

místostarosta: Marie Černá, TmD

místostarosta: Milan Zeibert, Břehy

radní (místostarostka?) Jaromíra Hanáčková, Pro Třebíč

radní Pavel Heřman, Volba Tr

radní: Naděžda Dobešová (Petr Vašíček?), ČSSD

radní Milan Šťastný, Břehy

radní Martin Svoboda, TnT

Protože dohoda ještě nebyla okolo včerejší půlnoci definitivní, jedná se o kvalifikovaný odhad. Možná se skutečnost bude v detailech lišit. Takový už je život a podrazy jsou v politice na denním pořádku.

František Ryneš

 

Aktualizováno Úterý, 14 Říjen 2014 16:22