Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Rudá Třebíč? Jen zdánlivě
Rudá Třebíč? Jen zdánlivě PDF Tisk Email
Sobota, 11 Říjen 2014 23:13

Pouze 35% voličů dorazilo k urnám, o 8% méně, než před čtyřmi roky, hluboko pod celostátním průměrem. Není se co divit. Třebíčští politici v minulém období totálně zklamali. Čekala se změna. Šaškovsko-uherská koalice byla vyměněna do posledního muže, nová koalice v čele s Pacalem, Černou, Pavlem Svobodou Zeibertem a Heřmanem se však chovala úplně stejně. Klientelizmus, podpora kmotrů, arogance moci. Proto při nízké volební účasti Třebíč ještě více zrudla.

Volby vyhráli komunisté. Zisk čtyř mandátů ale žádná sláva není. V zastupitelstvu usednou staří bolševici Julie Dolejší a Milan Ustohal, doplní je účetní Hana Máchalová, na kterou nemá dobré vzpomínky řada podnikatelů, kterým způsobila velké škody. A Danuše Milotová, monotematická kritička městské dopravy.

Ani druzí socialisté nedopadli nijak zvlášť dobře.

Pouhé tři mandáty jsou katastrofálním ústupem ze slávy. Vladimír Malý, který by se rád stal prvním místostarostou, byl přeskočen kuželkářskou Naděždou Dobešovou. Morální nárok na vysoký post radnice Malý ztratil. Leda by ho podržel kamarád Pavel Pacal tím, že bude držet předvolební dohody. Pavel Vašíček je prakticky zaměstnancem města, byť ve vodárenské. Ani v minulosti nevyjadřoval svůj názor. Úplně propadl Vojtěch Vymětal se zkušenostmi senátora. Škoda to nebude.

 

Kandidáti ANO 2011 určitě čekali víc. Ale kdo zná jména jako Zuzana Kratochvílová, Miloslav Josífko, Pavel Franěk? Kdo ví, jak se budou v zastupitelstvu chovat?

Pacalovci se před volbami holedbali, že získají šest mandátů. Ale spadli s hrušky na zem. Nechvalně známé ex-ódésáky sice budeme v zastupitelstvu vídat, ale je mizerný zisk pro Pavla Pacala vstupenkou do nejvyšší funkce na třebíčské radnici? A může si Jaromíra Hanáčková nárokovat post místostarostky pro kulturu? No, nárokovat může, když jí kamarádi z mokré čtvrti pomohou nahoru. Daneš Burket bude do počtu, manažer ČEZu má teď jiné starosti.

Lidovci, podobně jako komunisté, profitovali z nízké volební účasti. Proto si polepšili o jeden mandát. Zvítězil Pavel Janata, legislativec s pověstí slušného politika, flexibilní exsenátor. Uspěl i Josef Klíma. Ondřej Križan napravuje čelisti pacientů, postoupil z devátého místa! Uvidíme, jak si povede při nápravě radnice. Naopak výprask dostal manažer společnosti Tipa Krupica. V řadách lidovců jeho kandidatura vzbudila zděšení a ti ho vykřížkovali. Kdo tu kandidátku sestavoval?

Břehy si o jeden mandát polepšily. Milan Zeibert však asi přesto místostarostou nebude, hodí ho s největší pravděpodobností přes palubu pro jeho „upřímné“ výroky. Ale kdo ví, tři mandáty jsou tři mandáty. Kapucín Milan Šťastný bude dál usilovat o městské zakázky a tučné vícepráce. Po delší době se v zastupitelstvu objeví slušně zelená Hana Houzarová.

Výsledek starostů na kandidátce Třebíč občanům! není špatný, určitě však čekali víc. Jaromír Barák si udělal slušnou kampaň tvrdou kritikou třebíčských poměrů v opozici, odporem k domu dětí v bývalém BOPO a k hazardu a internetovou smrští, ale negativní kampaň k úspěchu nestačí. Také kandidátka vyplněná rodinnými příslušníky lídrů sympatiím nepřispěla. Populární hvězdář Rostislav Štork přeskočil mladého Jana Břížďalu. Stejnou chybu při sestavování kandidátky udělal Barák i minule, když ho přeskočil Kapucín Petr Škarabela. Ten je již ovšem v propadlišti politických dějin. Příjemným oživením zastupitelstva bude fešná Alexandra Svobodová.

Přemrštěné vize měli „Heřmanovci“ (Volba Tr). Dva mandáty pro kandidátku úřadujícího starosty jsou ještě milosrdným vysvědčením. Heřman to neměl lehké. Dlouho neměl partaj, která by ho zastřešila. Deklaroval, že bude kandidovat za kohokoliv, kdo ho postaví do čela kandidátky. Své udělala „gentlemanská“ dohoda s Pavlem Pacalem, že se nebude v kampani zviditelňovat. To dodržel s vidinou příslibu, že zůstane v čele vodárenské společnost s padesátitisícovým platem. Jestlipak svou část dohody dodrží i Pacal? Jolana Smolová, dlouholetá obdivovatelka svého lídra, bude dál mlčet jako ryba.

Marie Černá sestavila hvězdnou kandidátku Třebíč můj domov. Známé osobnosti, vesměs slušní lidé. Jenomže vlastním kandidátům se nesmí lhát. A upřímným očím už v Třebíči málokdo uvěří, zvláště když jejich majitelce kryje záda poněkud „profláknutý“ Radek Číhal.

Ta naše Třebíč (trinitrotoluen)– to byl opravdu výbuch. V hokejové Třebíči s „Květákem“ Kamilem Pokorným po boku dostat pro firmu Kapucín jediný mandát, to je pro Martina „Bambuse“ Svobodu bodyček jako hrom. Nebydlí fakticky v Třebíči a nehraje fér při získávání městských zakázek, tak asi uvažoval volič. Ale jeden mandát je lepší než nic.

Nic, to je ODS. Dojela na Ivo Uhra, Simonu Kafoňkovou a Standu Mastného v minulých obdobích. Ostří hoši z Třebíče se vyfaulovali. Stejně dopadla kandidátka Top 09. Ale co chcete, když předsedkyně Jana Spekhorstová nenašla odvahu kandidovat jako lídr? Úspěch Svobodných mohl čekat jen Neználek.

Nyní nastane období koaličních jednání. Vyhlídky jednotlivých volebních stran si rozebereme příště.

František Ryneš

 

Aktualizováno Sobota, 11 Říjen 2014 23:31