Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Podle peří poznáš ptáka, podle hesla kandidáta
Podle peří poznáš ptáka, podle hesla kandidáta PDF Tisk Email
Čtvrtek, 09 Říjen 2014 14:38

Ve volební kampani v Třebíči vystupovala jednotlivá uskupení pod různými hesly. Mohou nám mnohé napovědět, až půjdeme zítra a pozítří k volebním urnám. Také složení kandidátek je v některých případech vice než pozoruhodné. A jak vypadají povolební vyhlídky?

Pro Třebíč

Stejný tým stejné hodnoty. Ano, lídři kandidátky jsou vesměs přeběhlíky z ODS. Sdílejí s ní podobné hodnoty, které jejich mateřskou stranu přivedly na pokraj propadliště dějin. Pavel Pacal: kandidát na vaše starosti. Hluboká pravda. Stane-li se starostou, jak zní předběžné dohody současné koalice, občanům vrásek na čele přibude.

Ta naše Třebíč

Zkratka TNT – lídr Martin „Bambus“ Svoboda rád vtipkuje, že to bude třaskavina. Nebo možná výbuch. Heslo: Hrajeme fér, hrajeme za Třebíč. Trochu farizejsky to zní od lídra v hokejovém dresu, který bydlí v Mastníku. Spíše než fér se jeví jako faul skutečnost, že byl odsouzen za konflikt zájmů v radě města při hlasování o zakázce pro jeho firmu. A zakázka to pro firmu radního nebyla zdaleka jediná…

 

Třebíč můj domov

Heslo téměř lidovecké: Jedeme dál. Kandidátka sestavená vesměs z kvalitnícha slušných lidí má jednu nevýhodu. Lídryně Černá nesmí kolegům lhát. Kandidátku vtipně kdosi oglosoval. Černá ovce mezi bílými.

ČSSD

Aby Třebíč měla budoucnost. Což o to, to si přejeme všichni. Ale zrovna soupiska socialistů dává spíš záruku opaku. Lídr Vladimír Malý by rád byl prvním místostarostou, doufá, že zhoubná choroba se již potřetí nevrátí. Starosta Pacal by jistě nezkušeného zástupce uvítal. Ostruhy si vysloužil tím, že zajistil vypárování svého hlasu, když mu usnesení strany zakazovalo podpořit hazard.

ODS

Obživa, domov, služba. Už jsme si zvykli, že slogany „modrých ptáků“ jsou málo srozumitelné. Zadlužená partaj má honičku sehnat obživu pro rozbujelý aparát. A koho chtějí přimět, aby jim doma sloužil?

KDU-ČSL

Jde to i jinak, vyslovuje slogan moudro, na které by hlupák nepřišel. Co tím však myslí? Že už to táhli s komunisty, byť tichou podporou? Že když bylo třeba, hlasovali s koalicí i nyní? Městské stavební zakázky byly asi dobrou odměnou. Manšaft mají podivný. Kdo by před pár lety řekl, že lídrem bude manažer proklínané Tipy?

Třebíč občanům

Bez korupce, klientelizmu a nesmyslných investic. V podtextu slyšíme odpor proti kmotrům. Jenomže v Třebíči jsou tyto nešvary tak zakořeněné, že už veřejnost otupěla a snad i rezignovala. A tak mladí spíše Třebíč opuštějí, než by bojovali. Suverénně nejmladší kandidátka skrývá mnoho zapálených noviců politiky, kteří chtějí předchozí tvrzení vyvrátit. Zkušenost představuje ekonom a dosavadní lídr opozice Jaromír Barák. Kampaň která ho má zostudit, mu může spíše pomoci.

Břehy

Město nedědíme po předcích, ale půjčujeme si je od svých dětí. No jo, ale kde zůstal hlavní předvolební sliby z minula, že zachrání Libušino údolí, že zprůhlední veřejné zakázky, že Kapucín Milana Šťastného do nich nepůjde a že slovo „vícepráce" bude v Třebíči sprostým slovem? Milanové Zeibert a Šťastný mají krátkou paměť. První z nich se reprízy místostarostování stoprocentně nedočká.

ANO 2011

Změníme Třebíč na město s budoucností. Už chybí jen dodatek – prostě ho změníme. Kandidují nevýrazní lidé, lídryně je import ze Žďáru. Spoléhat se na republikové preference s takovými (ne)osobnostmi, to chce odvahu.

Volba TR

Pokračujeme v tom, co má smysl. Heřman zase přeběhl. V čem chce pokračovat? V těch nesmyslech, které páchal čtyři roky? Je hlavně jeho zásluhou, že se Třebíč mění v Horkoland. Rád by zasedl v radě, i jako neuvolněný. To je totiž podmínka, aby mohl brát plat ve vodárenské. S Pacalem tento příslib vyměnil za své nezviditelňování půl roku před volbami. I biblický Jákob vyměnil prvorozenství za mísu čočky.

TOP 09

Nekašleme na Třebíč. To je dobrá zpráva. Ale proč si nechali ukrást mandáty Irenou Hejzlarovou a Pavlem Svobodou v minulém období? Snad se poučili. Z kandidátky zírá nezkušenost a bezradnost neviditelných. Ale třeba překvapí.

KSČM

Je to s přehledem nejstarší kandidátka, slogan pro Třebíč zřejmě není. Bez koaličního potenciálu čekají komunisté na kost tiché podpory, kterou lze směnit třeba za předsedu finančního výboru.

Svobodní

Možná jsme špatně hledali a nenašli.

Jeden z příslušníků dosavadní koalice nám prozradil, že nová koalice je již prakticky upečena. Socialisté si podali ruce s Pacalovci, Bambusovci, Marií Černou, Břehy a Heřmanovci. Do čtrnáctky, jestli ji neutvoří, je doplní záložníci. V úvahu připadají lidovci, topka nebo ODS. Méně pravděpodobná je účast ANO, téměř jistě jsou vyloučeni z podílu na moci v Třebíči komunisté a Barákovci. Svobodní jsou zřejmě mimo hru. Nabízí se otázka. Má smysl jít letos v Třebíči volit?

František Ryneš

 

Aktualizováno Čtvrtek, 09 Říjen 2014 21:23