Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Ruka ruku myje
Ruka ruku myje PDF Tisk Email
Středa, 08 Říjen 2014 08:34

Někteří součastní politici nás varují před „strašáky“ typu klientelizmus v Třebíči, veřejné zakázky atd. Dnes si na jednom případu ukážeme, jak to v Třebíči funguje.

Již přes dva roky si mohou obyvatelé Třebíče chodit na jídlo různé kvality do restaurace Třebíčanka na Karlově náměstí. Původně tedy jídelna pro důchodce s provozem od 8 do 15 hodin. Tuto jídelnu dostal „přiklepnutu“ Václav Bartoš jako majitel Bartoš s.r.o., nyní Třebíčská cateringová společnost s.r.o. Roční nájemné je za tuto restauraci 1000,- Kč + DPH. (Usnesení z rady města z 21. 6. 2011), i když druhý zájemce (Charita Třebíč)nabízel nájemné 12 krát vyšší . Není bez zajímavosti, že jistý Václav Bartoš (nar. 4.12.1962) je evidován jako spolupracovník STB pod krycím jménem Tulák. Nejde však o pouhou shodu jména a data narození?

Pro srovnání - před dvěma lety byl vyhlášen pronájem známé „Slunečnice“ za cca. 200.000,- Kč + DPH ročně + každoroční inflace. Nemusíme už dnes ani řešit, že se v případě Třebíčanky nejedná o jídelnu pro důchodce, ale normální hospodu, kde např. i o půlnoci dostanete svých pár panáků. Zajímavostí však jistě je, že se jedná o nájem na dobu určitou a to na 10 let. Nebylo žádné výběrové řízení, i když hodnota komerčního pronájmu prostor by se v případě soutěže pravděpodobně vyšplhala k roční částce 500.000,- Kč. Rada však rozhodla, jak rozhodla.

Při předkládání svého záměru argumentoval Václav Bartoš tím, že je potřeba investice cca. 3 mil. Kč. Vzhledem ke směšně nízkému nájmu má tato investice určitě mnohem kratší dobu návratnosti než 10 let, i kdyby ty miliony investoval.

Firma Třebíčská cateringová společnost se na svých stránkách chlubí tím, co umí. Např. raut pro firmu TTS Richarda Horkého. Nebo raut pro Open air operu Nabucco, pořádanou mimo jiné subjektem propojeným s radním Martinem Svobodou (TNT – bývalé Věci veřejné). Nedělejme si iluze, ruka ruku myje. Mnohým jiným podnikatelům by se podobné podmínky pro podnikání také líbily. Bohužel nemají správné kontakty, nebo správné metody, které se naučil jiný jako mladý agitátor. Jak se zpívá v jedné písni, „a tak to půjde dál…“.

Jan Zeman