Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Komplikace budou pokračovat
Komplikace budou pokračovat PDF Tisk Email
Středa, 27 Srpen 2014 07:12

Mnohokrát v životě si říkám, není tak zle, aby nemohlo být hůř. O situaci v dopravě v Třebíči to platí dvojnásob! Pokud se někomu zdá současná situace katastrofální, bude hůř. Od 2. září bude úplná uzavírka Nádražní ulice. Původně měla být od 1. září, ale město ji o den posunulo. Údajně kvůli začátku školního roku. Co je platné, že se rodiče první školní den rychleji dostanou do Boroviny, když druhý den už budou vstávat minimálně o hodinu dříve, aby vše stihli.

Vzhledem k uzavírce Hrotovické ulice zbude pouze jeden vjezd do městské části Horka Domky. Okolo Pasáže Sokolskou ulicí, respektive díky obrácení jednosměrky v Heliadově ulici přes přejezd na ulici Svatopluka Čecha. Kdo zde jezdí ví, o jak komplikovanou objížďku půjde. Kdo to má zažito a pojede Sokolskou ulicí, pojede směrem k přejezdu, kde od Heliadovy ulice pojedou auta také k přejezdu. Pokud bude platit přednost zprava, Heliadova se velmi brzy ucpe a bude docházet ke konfliktům. Situace se ztíží i tím, že naopak jediným výjezdem z Domků bude Hrotovická. Tedy i zde dojde k dalšímu navýšení provozu, což nyní rozmělnila právě Nádražní, případně Heliadova ulice. Zdá se, že Město Třebíč chce občanům ztížit život, jak to jen jde. Uzavření Nádražní je věcí Města, Hrotovické věcí Kraje. Jde jen o to najít kompromis a snažit se o co nejpřijatelnější variantu.

 

Už delší dobu je Třebíč na kraji jen do počtu a na její problémy a potřeby se nebere zřetel. Samozřejmě se na tom mají podíl i zastupitelé. Je i docela jednoduché si spočítat, že pokud řídí kraj ČSSD a v Třebíči je v opozici, tak určitě Heřmanovi a Pacalovi nepůjdou na ruku. Další problém je již léta diskutovaný obchvat, který by jistě centru i Domkům velmi pomohl. Radní jsou ale proti. Jak můžeme číst na webu véčkařů v prohlášení k potřebě obchvatu: „Toto číslo se pohybuje okolo 8 %, což znamená, že zde potřeba obchvatu z tohoto důvodu nevzniká a že si město ucpáváme sami. Ano, byl bych rád, kdyby byl kolem našeho města obchvat, ale současná politická a především ekonomická situace realizaci tohoto záměru dlouhodobě nakloněna není a nebude,“ píše k tématu „véčkař“Martin Svoboda.

Pokud Martin „Bambus“ Svoboda obchvat nepotřebuje, je pravděpodobné, že stejné je to i u ostatních členů koalice. Před několika lety konstatovali zástupci jedné brněnské dopravní firmy, že nejhorší průjezd městem je v Třebíči a v Opavě. Podle nich to vyřeší jedině obchvat. Celou situaci ovšem komplikuje „guru“ Třebíče, podnikatel Richard Horký. Právě jemu patři pozemky na trase obchvatu v Borovině. Právě on má zde asi jiné plány, jak před dvěma lety potvrdil Třebíčskému deníku. „ Je tam část území pro výstavbu bytů, bytových domů a rodinných domků a část území je rezervní plocha určená pro potenciální variantu obchvatu.“ No a kdo by chtěl stavět dům vedle dálnice?

Situace bude pravděpodobně pokračovat i příští rok, kdy dojde k uzavření Podklášterského mostu přes řeku Jihlavu. Nastane naprosto stejný problém. Město se ucpe, neboť je jasné, že Novodvorský most takovou kapacitu nezvládne. Ale priority Města jsou jinde. Hlavně tam kde se podporují záměry pana Horkého a nikoli jít proti těmto záměrům. Je otázkou, zda nové komunální volby něco změní.

Jan Zeman

 

Aktualizováno Středa, 27 Srpen 2014 07:19