Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Koho budeme v říjnu volit?
Koho budeme v říjnu volit? PDF Tisk Email
Čtvrtek, 07 Srpen 2014 13:55

V úterním termínu se do komunálních voleb v Třebíči přihlásilo třináct subjektů. Dlužno dodat, že překvapení se (téměř) nekonala. Zmizela "BoBo – strana" a Cibulkovci, "véčkaři" Kapucína Martina Bambuse Svobody se transformovali v Tu naši Třebíč (TnT) a do lůna vzali i sestavu hokejistů. Přeběhlík Pavel Heřman adoptoval jiného přeběhlíka Pavla Svobodu v novém subjektu Volba Tr. Heřman by se prý po volbách spokojil i s pozicí uvolněného radního, hlavně že zůstane tučný plat z vodárenské. Starostové a nezávislí mají nový název - Třebíč občanům s lídrem Jaromírem Barákem. Kandidátka je plná mladých a odvážných, vsadili na sociální sítě a na boj proti korupci a klientelizmu. V Třebíči je však boj proti kmotrům jako proti větrným mlýnům. Nově kandidují Svobodní a Ano 2011 v čele s neznámými lidmi, volební potenciál však díky vrcholové politice mají jen ti druzí.

Řadoví lidovci se diví, že je do voleb vede „tipák“ Milan Krupica a až na druhém místě je exsenátor a exstarosta Pavel Janata. Tiskový mluvčí EDU a novopečený důchodce Petr Spilka překvapivě kandiduje za Třebíč můj domov lídryně Marie Černé, která by ráda podržela post místostarostky, tentokrát na plný úvazek. Komunisté vsadili na stáří a totalitní zkušenost, v čele mají Julii Dolejší. Socialisté do čela postavili Vladimíra Malého, který by chtěl být prvním místostarostou. Nad jeho plány visí otazník, trpí vážnou chorobou. Topkaři mají až na druhém místě předsedkyni Janu Spekhorstovou, kterou tlačí z třetího místa Libor Fejta. Martin Hladík se pokusí o nemožné – zlepšit pověst ODS, pokaženou Ivo Uhrem a Simonou Kafoňkovou, kteří už opustili loď. Paradoxně mezi kandidáty celé řady stran je bývalých „ódésáků“ jako psů.

Břehy vede naivní politik Milan Zeibert, "zelenou" Hanu Houzarovou odsunuli tradičně druhé místo, asi počítají, že ji opět přeskočí Kapucín Milan Šťastný. Pro Třebíč vede extrémně ctižádostivý učitel Pavel Pacal, chce se konečně stát starostou, když radnici již vlastně vládne. Jaromíra Hanáčková by mu ráda dělala kulturní zástupkyni, ale napřed musí být zvolena.

František Ryneš