Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Počet úředníků radnice prudce roste
Počet úředníků radnice prudce roste PDF Tisk Email
Úterý, 29 Červenec 2014 09:45

Třebíčská radnice uvádí, že počet obyvatel města je 37 200. Jenomže toto číslo je zřejmě vysoce nadhodnoceno. Počítají se do něho i studenti a absolventi středních i vysokých škol, kteří už dávno v Třebíči fakticky nebydlí. Tento počet obsahuje i stovky a možná tisíce lidí, trvale žijících v Praze a v jiných městech Česka nebo v zahraničí. A dokonce jsou v tomto počtu jejich děti, které v Třebíči nikdy nebyly. Námi oslovený úředník města odhaduje, že Třebíč má aktuálně méně než 33 tisíc obyvatel.

S touto skutečností kontrastuje nárůst počtu úředníků. Nejnověji rada města navýšila limit jejich počtu o 16 na těžko uvěřitelných 264 osob. „Je to nejvíce v novodobé historii Třebíče po zrušení okresních úřadů a delimitace na úřady práce,“ prozradil nám dobře informovaný úředník města pod podmínkou anonymity. Záminkou je grant na pedagogické asistenty, kteří budou od září působit na základních školách. Přitom ještě v březnu loňského roku bylo úředníků o rovných 30 méně, 234 lidí. Meziroční nárůst je tedy 13% !!! Není to příliš dávno, co město např. navýšilo počet úředníků o tři kvůli grantu na práci na dálku. „Za těmi děvčaty není vidět žádná práce,“ míní jejich kolega, který je s jejich činností dobře obeznámen. Nárůst zaměstnanců znamenaly i různě "pointy".

Vedení radnice tvrdí, že navýšení je dočasné po dobu existence grantu. Jenomže nikdo si asi nepamatuje, že by radnice kdy limit počtu úředníků po vypršení grantu snížila.

To však není jediná pochybnost ohledně zaměstnávání nových lidí. Kvalita i kvalifikace nově příchozích často neodpovídá potřebám úřadu města. Podle našeho radničního zdroje je slabě obsazeno územní plánování nebo podpora turizmu.

Na třebíčské radnici s koncem volebního období bují rodinkaření. Dcera radní Jaromíry Hanáčkové Tereza od června působí na odboru školství a kultury. Potvrdila nám to tajemnice Městského úřadu Simeona Zikmundová s tím, že v nové šestnátce není zahrnuta. „Mašek svou příbuznou upíchl na Městské kulturní středisko do pokladny, Hanáčková přímo na úřad,“ zlobí se kolega nové úřednice.

Kromě podivného zadávání zakázek a nemravného prodlužování nájemních smluv se tedy nešvary radních promítají i do personální oblasti, za kterou je však „de jure“ odpovědná tajemnice úřadu.

František Ryneš