Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Volby do Evropského parlamentu
Volby do Evropského parlamentu PDF Tisk Email
Úterý, 27 Květen 2014 13:43

Co se chabé účasti týče, nebyla Třebíč výjimkou. Desetiletá masáž „pana profesora“ a jeho bývalé ptákostrany za přispění servilních sdělovacích prostředků udělalo své. Je sice pravda, že i v zavedených demokraciích přišlo volit méně lidí, ale my jsme nedosáhli ani na polovinu průměru, těsně nad 18 %! A Třebíč se svými 17 procenty je ještě o procento horší.

Pravda, nejde vše svést na naše politiky, byť jejich podíl je lví. Lidové moudrosti o vlivu Bruselu na pomazánkové máslo či zakřivení banánů jsou sice spíše úsměvné, ale udělaly své. Předání více pravomocí do ústředí EU by nám však spíše prospělo. Ti, kteří brojí proti Euru, asi přehlédli, že naše centrální banka nás jen tak mimochodem okradla o 10% hodnoty koruny, což by v případě společné měny nešlo.

Nepříznivý vliv mělo jistě i krásné víkendové počasí. U někoho mohl převážit pocit, že Evropa je o.k. nebo že jeden hlas nic neváží.

Jak Tedy Třebíč volila?

ANO 2011             14,21

ČSSD                    14,16

TOP 09 a STAN     13,38

KDU-ČSL               13,38

KSČM                    12,34

Svobodní                 6,24

ODS                        6,22

Lidovci, komunisté a Svobodní si vůči celostátnímu průměru polepšili. Komunisté proto, že Třebíč je stále tak trochu rudá, lidovci mají po odchodu rodiny Karasových v tradičně katolickém prostředí našlápnuto k lepším zítřkům a Svobodní? Bonsaj ODSky vsadila na mládí, sociální sítě a kontaktní kampaň. Vyplatilo se. Porazili vykrvácenou ODS, byť jen pár setinek

Ještě hůře dopadli „véčkaři“. Aféry se zakázkami firmám Kapucín Martina Bambuse Svobody už byly na voliče silné kafe. Pět procent zůstalo v nedohlednu. Kdo čekal se drtivý nástup Ano 2011, ten byl zklamán, dá-li se o vítězství takto hovořit. Bylo příliš těsné. Doma není nikdo prorokem, to se týká i místopředsedkyně hnutí Věry Jourové. Ani socialisté nejásají. Výsledek je, podobně jako u komunistů, podprůměrný. A tak jako o vítězi voleb lze hovořit snad jen o TOP 09 a STAN.

František Ryneš