Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Hospodářská komora s novým vedením
Hospodářská komora s novým vedením PDF Tisk Email
Sobota, 03 Květen 2014 06:30

Na pondělní valné hromadě zvolila Hospodářská komora okresu Třebíč nového předsedu, místopředsedy a představenstvo. Novým předsedou se stal Richard Horký, místopředsedy Jan Hejátko a Petr Škarabela.

„Byla to volební fraška, vyšlo jim to,“ komentoval průběh volby jeden ze členů. „V takovém spolku nebudu“, pokračoval. A asi nebude sám, kdo uvažuje o vystoupení.

Důvodem může být právě složení představenstva.“ Richard Horký je považován za místního oligarchu, který na Třebíčsku shromažďuje ve svých rukou obrovskou moc. Není tajemstvím, že tahá za Heřmanovy a Pacalovy špagáty. Už mu chybí jen, aby se formálně přestěhoval do Třebíče, jako to před komunálními volbami udělal radní Martin Svoboda (VV) a kandidoval na starostu. Pak už mu opravdu nebude chybět nic,“ pokračoval. Horký proslul podivnými směnami městských pozemků. Radnice mu jde na ruku jako předtím nikomu.

Také Petr Škarabela (přeběhlík z HZNR!)je vnímán jako kmotr. Společnost Kapucín totiž získává podivným způsobem městské zakázky, možná proto, že má v zastupitelstvu města kromě Škarabely a Svobody ještě Milana Šťastného (Břehy). Naposledy dostal Kapucín realizaci Domu dětí a mládeže většina ostatních uchazečů byla za soutěže vyřazena), předtím třeba dostavbu budovy městské policie rozhledny. Uzavření smlouvy s mobilním operátorem O2, jehož výhradním zástupcem byla společnost Kapucín Repro, bez výběrového řízení, šetřila policie jako konflikt zájmů Martina Svobody. Zakázky dosahují desítek miliónů korun i bez dodávek reprodukční techniky, také bez výběrového řízení.

Staronovým místopředsedou je Jan Hejátko, který kdysi vzbudil pohoršení členů komory, protože byl před lety zvolen do představenstva v době, kdy jeho firma DOWO byla v úpadku, což zákon nedovoluje.

Bývalý předseda představenstva Igor Uherčík nechtěl výměnu stráží příliš komentovat. „Nechtěl jsem pokračovat, byl problém s komunikací s ostatními členy představenstva. Když nechtějí používat internet …“, povzdechl si.

Uvidíme, jak si nové vedení komory povede. Jisté je, že vztahy s radnicí v Třebíči budou nadstandardní.

František Ryneš