Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Blýská se ZMVŠ na lepší časy?
Blýská se ZMVŠ na lepší časy? PDF Tisk Email
Pátek, 18 Duben 2014 07:57

Poté, co byla předloni pozastavena akreditace tří ze čtyř studijních oborů Západomoravské vysoké školy, soustředilo se její vedení na snahu akreditovat nové. Záchranou měly být obory Ekologie a ochrana životního prostředí a úplně nový obor Historické vědy. Všechny žádosti však akreditační komise v polovině února loňského února zamítla.

Vedení školy se nevzdalo. Pokusilo se posílit pedagogický sbor a vyargumentovat námitky akreditační komise. Ta se sešla před dvěma týdny. Pochopitelně nás zajímal závěr jejího třídenního jednání. Podle předsedkyně komise Vladimíry Dvořákové byla tentokrát žádost ZMVŠ dobře připravena. Komise navrhla ministerstvu školství udělit akreditaci na čtyři roky, bohužel jen pro denní studium, které je studenty bakalářské formy málo atraktivní.

Západomoravská vysoká škola v Třebíči tedy bude mít akreditován i druhý nový obor. Kulturně historická studia. Ministerstvo ve většině případů souhlas udělí. Čas má do konce června. A je to čas nejvyšší. Koncem školního roku totiž ze školy odejde zhruba 150 studentů třetích ročníků oborů, kterým končí akreditace. Nahradí je jen několik desítek nových v oborech Informační technologie, Ekologie a nového historicko – kulturního oboru. Škola je i tak ve finančních problémech, školné ve výši 19 tisíc za semestr zdaleka nestačí ani na pokrytí provozních nákladů, o rozvoji nemluvě. I když jí jeden ze zakladatelů, město Třebíč, přiklepl dva milióny dotace, nebude to zdaleka stačit. Snad se „pochlapí“ další zakladatelé, Vivat Academia a Hospodářská komora okresu Třebíč.

Škola se snaží ušetřit, kde se dá. V létě opustí svoji budovu, nemá na topení a nedaří se jí poloprázdný objekt pronajímat. Budovu tedy městu vrátí a přestěhuje se do areálu BOPO, který zatím zeje prázdnotou. Společnost TTS Richarda Horkého jí poskytne azyl v rekonstruovaných prostorách firmy. I kdyby byl nájem symbolický (což lze od Horkého jen těžko očekávat), nebude škola soběstačná. Uvidíme, jak dlouho bude město ZMVŠ dotovat. Nejstarší vysoká škola na Vysočině si to jistě zaslouží.

František Ryneš

 

Aktualizováno Pátek, 18 Duben 2014 08:23