Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Bumerang jménem Vídeňský rybník
Bumerang jménem Vídeňský rybník PDF Tisk Email
Úterý, 15 Duben 2014 11:48

Je tomu skoro přesně rok, co soudce třebíčského okresního soudu Jan Hurdík zamítl žalobu správce konkurzní podstaty společnosti Lima Real a.s. Ing. Nožičky vůči městu Třebíči. Týkal se požadavku na zaplacení zhruba třiceti miliónů korun z údajně neplatné kupní smlouvy na pozemky pod supermarketem Lidl. Od města ho koupila Běhalova společnost Lima Real za 7,5 miliónu korun a obratem prodala developerovi o 20 miliónů dráže. O případu referovali i Reportéři ČT (Martin Běhal: „To je zisk, ne?“).

Žaloba byla založena na skutečnosti, že záměr prodat pozemek nebyl řádně vyvěšen na úřední desce města. Před rokem jsme napsali, že je pravděpodobné, že se konkurzní správce odvolá. Jeho argumenty jsou poměrně silné a dokazatelné.

Správce konkurzní podstaty se skutečně odvolal a u krajského soudu uspěl. Usnesení okresního soudu bylo zrušeno a kauza se vrací zpět do Třebíče. Jenomže správce Nožička pohledávku prodal společnosti Nákupní centrum Jihlava, s.r.o. Ta si najala renomovanou advokátní kancelář. Její právníci se netají přesvědčením, že proti Třebíči uspějí.

Soudce Jan Hurdík odhaduje, že nařídí jednání zhruba do dvou měsíců. Bude se zabývat tím, zda je kupní smlouva mezi městem a Lima Real platná, zda byl záměr prodeje řádně vyvěšen na úřední desce radnice. A to s velkou pravděpodobností nebyl. Soud bude také zjišťovat, který z úředníků města připravil podklady tehdejšímu starostovi Ivo Uhrovi. To bylo zřejmě úlohou vedoucího majetkoprávního odboru Pavla Krause. Nese též svůj podíl viny, bude-li město muset platit asi 35 miliónů korun?

Správce konkurzní podstaty Nožička s Třebíčí jednal více než rok o mimosoudním vyrovnání, požadoval částku ve výši „pouhých“ 12 miliónů korun. Jenže u starosty Pavla Heřmana (přeběhlík z HZNR!) a jeho „ekonomického“ zástupce Pavla Pacala (Pro Třebíč) neuspěl. Teď hrozí, že město zaplatí téměř trojnásobek.

Protože je okresní soud vázán právním názorem odvolacího soudu, lze očekávat, že nový rozsudek nebude kopírovat ten loňský. Jistě bude zajímavé sledovat zvláště názorovou piruetu starosty Heřmana. V opozici tvrdil, že záměr prodeje pozemků na Vídeňském rybníku nebyl řádně zveřejněn. Bude se i teď držet pravdy?

V případě, že město spor prohraje, bude se hledat viník, který škodu způsobil. I když kupní smlouvu podepsal Ivo Uher (přeběhlík z ODS), v radě tehdy prodej prosazoval i Miloš Mašek (ČSSD) a Stanislav Mastný (ODS). A koalice hlasovala pro.

František Ryneš

 

Aktualizováno Úterý, 15 Duben 2014 21:26