Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Konkurs na ředitele ZUŠ
Konkurs na ředitele ZUŠ PDF Tisk Email
Úterý, 08 Duben 2014 09:04

Ředitel třebíčské Základní umělecké školy Jiří Suchánek je ve funkci teprve dva roky, ale radnice už na jeho místo vypsala nové výběrové řízení. Místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) to zdůvodnil příslušnou vyhláškou. Jenže lhal, i když jen napůl. Vyhláška totiž zřizovateli dovoluje, nikoliv přikazuje, vypsat po dvou letech nové výběrové řízení.

O důvodech nestandardního kroku vedení radnice se dosti spekulovalo. Duo Pacal – Heřman nedělává často něco, z čeho by nekoukal prospěch. Že by se hledalo uplatnění pro Pavla Svobodu (přeběhlík z TOP 09), kterého kraj odstavil z ředitelského místa na ekonomce? Jenže Svoboda se do výběrového řízení nepřihlásil. „Uchazeči jsou tři,“ potvrdila našemu serveru vedoucí školského odboru radnice Jindřiška Pánková. Pokračovat chce dosavadní úspěšný ředitel Jiří Suchánek. Nesporné odborné přednosti má učitelka zpěvu Helena Valová. Třetím kandidátem je Frank Spekhorst.

Jaké tedy jsou šance uchazečů? Předně ředitel Jiří Suchánek. Podařilo se mu stmelit oba kolektivy pedagogů ZUŠ Fórum a Resonance. Vede si dobře, mluví pro něho i dvacetileté zkušenosti zástupce ředitele. Lektoři i žáci ho hodnotí kladně. Bylo by jen logické, aby pokračoval. Proti němu však mluví skutečnost, že soutěž byla vůbec vypsána.

Helena Valová je odbornice. Kdyby byly ve hře jen odborné znalosti a schopnosti, měla by velkou šanci. Jenže pochází z Resonance. A aktivity tamního sboru proti fúzi ještě nejsou zapomenuty. Převáží antipatie nad odborností?

Frank Spekhorst je Holanďan. Usiloval o post ředitele i naposledy. Dokonce až tak, že vystoupil z třebíčského Rotary klubu s odůvodněním, že by mu členství mohlo být na překážku jmenování. V rámci klubu organizoval každoroční koncerty Děti dětem. Před dvěma roky neuspěl, zástupci inspekci vadila špatná znalost češtiny a z toho plynoucí špatná orientace v ekonomických otázkách. Přesto jsou jeho vyhlídky paradoxně nejvyšší. Proč?

Manželka Franka Spekhorsta Jana je místní předsedkyní TOP 09, s Pavlem Pacalem se zná ještě z opozice v ODS. Strana TOP 09 má přes porážku v parlamentních volbách svou váhu slušné etablované strany. Stávající starosta Pavel Heřman zatím marně hledá stranu, za kterou by kandidoval na podzim v komunálních volbách. Po sběhnutí Pavla Svobody i Ireny Hejzlarové by se právě v TOPce mohl uchytit. Nejde mu už asi o post starosty, při jeho věku je to představa mimo soudnost, ale o dobře placené místo ve vodárenské společnosti. To by si rád podržel a k tomu potřebuje křeslo radního i v příštím období. Podobně uvažuje i Pavel Pacal. Chce-li být starostou, nehodí se mu do krámu silná ČSSD se starostenskou ambicí Vladimíra Malého. Slabá TOP 09 v koalici by mu vyhovovala mnohem lépe. A Pacal i Heřman jsou ve výběrové komisi.

Jak celá taškařice s výběrovým řízením na ředitele ZUŠ dopadne, uvidíme za pár týdnů.  Vyhraje-li Frank Spekhorst, stane se výše zmíněné spekulace skutečností.

František Ryneš