Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Opět je na scéně hazard
Opět je na scéně hazard PDF Tisk Email
Pátek, 21 Březen 2014 00:00

Jedním z diskutabilních bodů čtvrtečního jednání třebíčského zastupitelstva bylo prodloužení platnosti vyhlášek, které na území města povolují hazard. Pavel Pacal si vzal na pomoc šéfa finančního odboru. Jaké byly argumenty Pavla Pacala a spol? V zásadě tři a všechny scestné. Za prvé prý i přes schválenou vyhlášku budou automaty v Třebíči fungovat dál. Za druhé prý provozovatelé budou stejně zákaz obcházet. A za třetí – město přijde o 20 miliónů. Místostarosta Pacal pak licoměrně ronil slzy, o kolik peněz přijdou sportovci a kultura. Jaromír Barák (HZNR!) logicky opáčil, že šetřit je třeba jinde, třeba na nesmyslných investicích typu Laguna, kruhový objezd v BOPO nebo parkoviště u Atomu.

Na čtvrtečním jednání koalice prosadila čtrnácti hlasy jeho prodloužení o rok. Avšak nebyla jednotná. S prodloužením nesouhlasili Břeháci, jmenovitě Milan Šťastný (Kapucín) a Milan Zeibert. Kdo je „vypároval“? O přeběhlíkovi Karlu Dolákovi se vědělo. Převlékl dres ODS a navlékl Pacalovo triko. Spekulovalo se o socialistovi Vladimíru Malém. Ale ten Pacala také nepodpořil, i když si vrabci na radniční střeše štěbetají o jejich sňatku z rozumu. Ruku však překvapivě zvedl jiný přeběhlík – bývalý starosta Ivo Uher (dříve ODS, dnes BoBo strana). Ještě koncem roku hlasoval proti. Proč změnil stanovisko? V kuloárech nám to vysvětlil. „Volal mi Vladimír Malý, že slíbil Pacala podpořit. Ale prý to nedá. Volají mu občané i straničtí kolegové, že nesmí hazard podpořit. Jak by socialisté vypadali! A navíc ho sleduje partajní kolega Radim Švejda. Tak Vladimírovi vyhověl. Opravdu jsem za to nic nedostal. Že teď měním zaměstnání je jen shoda náhod,“ tvrdil s tím, že nepotřebuje nic skrývat.

 

Podle sdělení radnice je k dnešnímu dni na území města 22 provozoven hazardu. Registrováno je celkem 222 kusů přístrojů, z toho 44 kusů výherních hracích přístrojů povolovaných městem a 176 kusů herních zařízení povolovaných ministerstvem financí. Z těchto 176 povolovaných ministerstvem je 159 videoloterijních terminálů, 13 vícemístných herních zařízení a 6 rulet.

Příjmy města Třebíče jsou podle nového loterijního zákona odhadnuty na 20 miliónů korun ročně. Město Klatovy vyhrálo u Ústavního soudu spor o videoterminály. Udělalo si analýzu, kolik musí lidé prosázet, aby město dostalo očekávaných 6 miliónů korun do svého rozpočtu. Analýza ukázala, že gambleři musí do automatů naházet 160 miliónů korun. Podle stejné metodiky ministerstva financí má Třebíč roční příjem z hazardu ve výši 18 až 20 miliónů. Předpokládejme, že lidé závislí na hře jsou u nás stejní. V Třebíči tedy za rok prohrají neuvěřitelných 480 miliónů korun, téměř půl miliardy!

Kde na to gambleři berou, v tom mají Klatovští jasno. Starosta Rudolf Salvetr míní, že jde o obchod s lidskou bídou a utrpením. Odhaduje, že se naprostou většinou jedná o sociální dávky a peníze z trestné činnosti – krádeže v prodejnách a bytech, krádeže barevných kovů, pohonných hmot, loupeže, prostituce, drogy a další. Za to prý jim ušmudlané peníze nestojí. V Třebíči radním asi ano.

Kdyby dnes měla Třebíč vyhlášku o zákazu hazardu, jak navrhovala Marie Rynešová, mohla být po rozhodnutí ústavního soudu čistá. Stejně jako je tomu ve Velkém Meziříčí, Jaroměřicích nebo Jihlavě. Místo toho radnice prodloužilo hazard o rok. A tak se k nám právě odsud stahují do hráčských doupat neukojení gambleři. Je zajímavé, že rada Třebíče před nedávnem zakázala podomní a pouliční prodej. Důvod byl ten, že se nechce stát ostrůvkem, kam budou prodejci podnikat nájezdy, protože obce všude v okolí už tento nešvar zakázaly. V hazardu se však točí velké peníze. Vedení radnice se jeho úpornou obranou a ochranou vystavuje podezření, že je někdo dost masivně prokrmil.

František Ryneš

 

Aktualizováno Čtvrtek, 20 Březen 2014 23:32