Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Heřman a kopnutá husa
Heřman a kopnutá husa PDF Tisk Email
Úterý, 04 Březen 2014 14:58

Zatímco si zastupitel Milan Šťastný (Kapucín-Břehy) spolu s podnikatelem Richardem Horkým užívali v Brazílii karnevalového času, starosta Pavel Heřman (HZNR!) vydal tiskové ptohlášení. Tiskový mluvčí třebíčské radnice je poslal našemu serveru www.iHoNem.cz. I když není nikým podepsáno, Ivan Přibík nás ujistil, že se jedná o autentické znění z pera starosty Pavla Heřmana (HZNR!). Přetiskujeme je tedy v plném znění a na závěr připojíme komentář.

Tiskové prohlášení Starosta Pavel Heřman jednoznačně odmítá iniciativu zastupitele Baráka

Třebíč – Starosta města Pavel Heřman se jednoznačně distancuje od aktivit zastupitele Jaromíra Baráka, jehož snahou je zastavit běžící projekt na výstavbu Domu dětí a mládeže v Borovině. Jaromír Barák byl na kandidátní listině hnutí Heřman zpátky na radnici!. Ve volbách však neuspěl. Nahradil Marii Rynešovou, která ze zastupitelstva odešla. V současné době je jedním ze zastupitelů bez zařazení. „Protože si někteří mylně spojují pana Baráka se mnou, znovu prohlašuji, že se od jeho současných aktivit zcela distancuji, “prohlásil starosta Pavel Heřman. Zároveň dodává, že jeho snaha překazit výstavbu DDM v Borovině je populistická a destruktivní aktivita.

V případě zastavení projektu výstavby DDM v Borovině přijde město o následující částky:

proinvestovaná částka za přípravu projektu DDM v Borovině                                 550.000 Kč

náklady na realizaci soutěže na zhotovitele stavby DDM Borovina                        47.000 Kč

rozdělané stavební práce duben – květen, odhad                                                   5 mil Kč

v případě zastavení bude firma požadovat náhradu                                                až 10 mil Kč

demolice budovy na Hrádku, když nebude DDM v Borovině                                   800.000 Kč

cena za projekt revitalizaci veřejného prostranství v Borovině                                1.908.000 Kč

(vázáno na stavbu DDM)

V první půli března bude město znát jméno vítězné firmy, která bude stavět nový Dům dětí a mládeže v Borovině. Stavební práce začnou v dubnu, v prosinci bude nová budova připravena. Od 1. ledna 2015 bude DDM v nových prostorách.

Co k tomuto vrcholu demagogie dodat?

Zastupitel Jaromír Barák (HZNR!) je ekonom. Nelíbí se mu úžasné plýtvání prostředky města ve prospěch privátních firem. Přesun DDM do kotelny bývalé továrny s sebou nese zdravotní rizika a je příliš nákladný. Existuje několik výrazně lepších a levnějších řešení. Tento postoj Jaromíra Baráka je dlouhodobě konzistentní. Názor, že zastupitel, který zasedá v zastupitelstvu neuspěl ve volbách, se podobá senilnímu tlachání.

Heřman má právo distancovat se od návrhů kohokoliv, tedy i Jaromíra Baráka. Že však jsou názory jeho ekonomicky vzdělaného kolegy „populistická a destruktivní aktivita“, to je názor přímo opačný skutečnosti.

Naprosto scestné jsou výpočty Heřmana pro případ, že se DDM v BOPO nepostaví. Rozdělané práce za 5 miliónů? Náhrada ušlého zisku 10 miliónů stavební firmě? Obojí nesmysl. Vždyť výběrové řízení není ukončeno, jak ostatně Heřman prozradil v předposlední větě. Lze je zastavit, nebo odložit do výsledku referenda. A 10 miliónů náhrady škody z třicetimiliónové zakázky? Heřman asi předem ví, kdo soutěž vyhraje a co bude účtovat?

A že by si někdo starostu Heřmana spojoval s Jaromírem Barákem? Nelze si splést brilantního ekonoma Baráka s loutkou závislou na místním oligarchovi. Ostatně spojení Horkého s radnicí už dávno kritizovala redaktorka MF Dnes Hana Jakubcová a také redaktor Horáckých novin Petr Chňoupek ve sloupku „Na okraj“ dne 4. 2. vtipně odhalil zákulisní interakci Horký – Heřman, byť nikoho výslovně nejmenoval. Takto ji charakterizoval: „…(politici) přeletují ze strany do strany, z hnutí do hnutí. V životě nic nedokázali, akorát vykřikovat. Většinou ani nemají svůj názor a jsou vedeni zkušenými manipulátory. Ve své pýše přejímají fráze našeptavačů, aniž by nad nimi přemýšleli.“ A končí rčením, že kopnutá husa se vždy ozve. Svým tiskovým prohlášením se, myslím, Heřman dost hlasitě ozval.

František Ryneš

 

Aktualizováno Pondělí, 10 Březen 2014 08:22