Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Ví prezident Zeman o "třebíčské šlechtě"?
Ví prezident Zeman o "třebíčské šlechtě"? PDF Tisk Email
Úterý, 25 Únor 2014 12:13

Předesílám, že rozhodně nepatřím k příznivcům Miloše Zemana. Ten měl minulý týden projev k poslancům Parlamentu České republiky. Přesto jsem si proslov vyslechl a zaujal mě dobře mířenými radami. Chvíli jsem měl pocit, že mluví i k těm zastupitelům Třebíče, kteří připomínají klaku podnikatele Richarda Horkého. Celá Česká republika se potýká s nezaměstnaností. Třebíčský region patří k neslavné špičce. A k tomuto problému prezident řekl: „Nezaměstnanost je sociální problém, protože je ztrátou lidské důstojnosti.“ Dále pokračuje: „…ten, kdo odmítá investice, škodí této ekonomice a škodí této zemi…“ Jak se k tomuto problému staví třebíčští radní?

Zatím téměř nulově. Není mi známo, že by nějakým účinným způsobem podporovali zaměstnanost v Třebíči. Nedějí se žádné podstatné investice do průmyslových zón, není patrna ani snaha přitáhnout do našeho města investory. Neřeší se s potřebnou intenzitou obchvat Pocoucova, aby se rychleji propojila dálnice s městem. Bohužel, vyhlídky nejsou dobré. Kromě investic, jejichž výsledky končí v kapsách vybraných podnikatelů, a které prakticky nepřinášejí nová pracovní místa, se na tomto poli neděje zhola nic. Investice typu kruhový objezd v Borovině, přesunutí DDM do Boroviny, rozšíření Laguny, to nepřineslo pro Třebíč ohledně zaměstnanosti nic.

Miloš Zeman se dokonce trefně obrátil také na „třebíčskou šlechtu“ (jak někteří občané přezdívají Heřmanově klace) skoro jmenovitě: „…z krize se musíme proinvestovat a že ten, kdo odmítá rozumné inteligentní investice, nikoliv pomníky typu akvaparků…“ Ano, Aquapark Laguna bude betonovým pomníkem Pavla Heřmana, Pavla Pacala, Pavla Svobody, Marie Černé, Milana Zeibrta a dalších představitelů radniční koalice. Pokud se zde vytvořilo pět pracovních míst, rozhodně to není to, co by Třebíč potřebovala.Prezident je ekonom a umí odhadnout rozumnost investice, zvláště pokud se celá platí z peněz občanů a nikoliv z dotací EU. Třebíč potřebuje nový Mann+Hummel, Fränkische. Podniky, které mohly sídlit na území Třebíče a které díky nevstřícnosti minulých vedení radnice vyrábějí a platí daně jinde.

Investice do výrobních podniků nebo logistických center je díky špatnému napojení na dálnici spíše utopie. Nová nákupní střediska sice práci nabídnou, nicméně je otázka kolik malých obchodů kvůli tomu zavře. Díky novému supermarketu se kupní síla přerozdělí, nevzroste. Tedy někde práce vznikne, jinde zanikne. A počet obyvatel Třebíče neustále klesá, klesá i kupní síla a naděje na obrat k lepšímu. K tomu Třebíč potřebuje mít dobré jméno na Krajském úřadě. To je zjevně další problém. Naši radní tam nejsou vnímáni jako seriózní partneři pro jednání. Je na čase, aby občané začali více zvedat svůj hlas. Nyní mohou projevit svůj postoj v petici proti přesunu DDM do staré fabriky v Borovině, proti opět nesmyslné investici!

Jan Zeman