Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Rozpočet se schodkem přes 100 miliónů? Ale ano, proč ne?
Rozpočet se schodkem přes 100 miliónů? Ale ano, proč ne? PDF Tisk Email
Sobota, 01 Únor 2014 09:44

 

Konečně má Třebíč rozpočet na tento rok. Zatímco tam, kde panuje pořádek, píle a odbornost, schvalují rozpočet koncem roku, u nás zahnízdil nešvar pozdní přípravy. Těsnou většinou patnácti hlasů ve čtvrtek koalice protlačila schodkový rozpočet s deficitem více než 100 miliónů korun. Přitom loni byl schválený deficit „pouze“ 54 miliónů. O „vyrovnanost“, kterou přikazuje zákon, se u nás stará (či spíše obchází) úvěr a vlastní finanční prostředky města. Nepříjemné je ovšem hlavně to, že se do konce minulého roku zvýšilo zadlužení města o asi 80 miliónů korun, v letošním roce tedy celková zadluženost pravděpodobně přesáhne rekordních 130 miliónů.

Co se na tomto neutěšeném stavu podepisuje? Především snaha dotovat některé soukromé podnikatelské subjekty, zejména firmy okolo Richarda Horkého a společnosti Yashica. Letošní rozpočet je postaven s deficitem 55 miliónů. A to neobsahuje všechny předpokládané výdaje!

Na úvod schvalování Pavel Pacal (Pro Třebíč) předvedl několik pečlivě připravených tabulek a grafů z krátkodobé historie i současnosti. Označil také viníky špatných výsledků hospodaření v letech 2010 a 2011, bývalou koalici. Za vzor úspěšnosti pak označil současnou koalici. Proti tomuto neserióznímu srovnání se ohradil bývalý starosta Ivo Uher (dříve ODS, dnes BOBO-strana). Poukázal na podstatný rozdíl v podmínkách - tehdejší nástup finanční krize a dnešní nový přístup státu, kdy si díky rozpočtovému určení daní město přijde na desítky miliónů ročně.

Opoziční zastupitel Jaromír Barák komentoval Pacalovu exhibici bonmotem z pera jednoho britského politika. „Věřím jen statistice, kterou si sám zfalšuji.“ Barák je ekonom a tak mu nedělalo problém najít v Pacalově ekvilibristice čertova kopyta. Čáry spočívají v tom, že uvažované dotační peníze radnice v průběhu roku několikrát otočí. Nejprve pod časovým tlakem zainvestuje něco z letošního rozpočtu, pak požádá o dotaci a po jejím obdržení navýší rozpočet a v akci pokračuje s přesahem do příštího roku. Do letošního rozpočtu tak není zahrnuto zhruba 130 miliónů investic a jsou zde prakticky jen výdaje na spoluúčast města.

Barák upozornil na nesmyslné investice do stavby nového domu a dětí v bývalé kotelně areálu BOPO. Děti by bylo možno přestěhovat z Hrádku už nyní do poloprázdné budovy Západomoravské vysoké školy, která díky ztráty akreditaci přišla o pět stovek studentů. Škola chce do září budovu opustit a vrátit ji městu. Přestěhuje se – hádejte kam? No přece k Horkému do BOPO! Dětem z "domku" tedy již dnes může sloužit nové hřiště, tělocvična a jedno prázdné křídlovysoké školy. Byla by potřebná jen investice na zateplení ve výši 12 až 15 miliónů, na kterou již měla škola slíbenou dotaci 9 miliónů. Město by ji také jistě dostalo. Oproti zhruba 30 miliónům na přestavbu kotelny je to pakatel. Rovněž diskutabilní je rekonstrukce veřejného prostranství v BOPO za 40 miliónů. Nemovitosti zde patří soukromým subjektům a komunikace jsou na třebíčské poměry ve velmi dobrém stavu. Jaromír Barák navrhl obě investice vypustit a tím snížit schodek.

Lidovcům a sociálním demokratům se zase nelíbilo, že není řešena rekonstrukce mostů v Poušově. Ta je totiž nezbytná pro zahájení generální opravy Podklášterského mostu, který je v havarijním stavu. Vlivem neprůjezdnosti Poušovem nebude k dispozici objízdná trasa, což zakládá na dopravní kolaps v celém městě.

Všechny rozumné návrhy opozice smetla koalice pod stůl. Starosta Pavel Heřman (HZNR!) naproti tomu deficit navýšil návrhem na zvýšení dotace pro vysokou školu z jednoho miliónu na dva bez záruky, že ostatní zakladatelé seženou dost peněz alespoň na dokončení školního roku. Zprávu o situaci přednesl rektor Matějek, který ale není statutárním zástupcem školy! Ve zprávě neuvedl jediné číslo, jediný termín, zato nešetřil zbožnými přáními.

Máme tedy schválený rozpočet, to je pozitivní. Je však nekvalitně připraven a přihrává kmotrům veřejné prostředky. Co tomu řekne volič? Uvidíme při podzimních volbách.

František Ryneš

 

Aktualizováno Sobota, 01 Únor 2014 10:36