Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Konec cenzury v Třebíčském zpravodaji? Těžko!
Konec cenzury v Třebíčském zpravodaji? Těžko! PDF Tisk Email
Středa, 18 Prosinec 2013 08:58

Nejen v Třebíči je radniční plátek hlásnou troubou vedení radnice. Fotografie typu – starosta s místním kmotrem stříhají pásku při otevření nějaké zbytečné investice – naplňují stránky radničních plátků ke zlosti občanů i opozičních zastupitelů. Extrémní pokleslosti dosáhl Třebíčský zpravodaj v minulém volebním období, kdy roli servilního šéfredaktora šaško-uherského vedení plnil člen ODS Milan Krčmář. Tehdejší lídr opozice Pavel Heřman (HZNR!) dokonce dvakrát neúspěšně navrhl zpravodaj zrušit a Krčmáře odvolat. Jen však usedl do křesla starosty, zapomněl na svou zásadovost a pokračuje při jeho vydávání ve stejném duchu.

Zákonodárci reagovali na tyto nešvary novelou Tiskového zákona. Ta byla v Poslanecké sněmovně schválena 8. srpna, Senát ji schválil 13. září a v platnost vešla v listopadu. Zavádí pojem „periodický tisk územního samosprávního celku“, který do té doby v českých zákonech nebyl.

Vydavatel takového tisku "je povinen poskytovat objektivní a vyvážené informace o územním samosprávném celku a poskytnout přiměřený prostor pro uveřejnění sdělení, které vyjadřuje názory členů zastupitelstva územního samosprávného celku, týkající se tohoto územního samosprávného celku".

 

Zákon zároveň dává každému zastupiteli možnost "požadovat na vydavateli uveřejnění doplňující informace". Uveřejnění této doplňující informace se může zastupitel domáhat i soudně.

Při prvním přečtení se zdá, že zákonodárci měli na mysli Třebíč. Opozice zde dlouhodobě nedostává možnost vyjádřit se k problémům ve městě. To kritizoval v minulém volebním období Milan Šťastný (Břehy). Po několika neúspěšných pokusech opozice snahy tohoto druhu vzdala. A protože se nic nezměnilo ani na současné radnici, neobjevovaly se příspěvky opozice na stránkách zpravodaje ani teď.

Jaká bude praxe v Třebíči? Naznačil ji na jednání zastupitelstva místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč). V Třebíči prý je již objektivita a vyváženost zajištěna tím, že všechny volební strany (kromě KSČM) mají v redakční radě svého zástupce. „Je na zvážení (redakční) rady,  co ve zpravodaji bude, aby tam nebyly věci, které tam nepatří,“ nastínil praktickou cenzuru Pacal.

Jeho tvrzení o objektivitě a vyváženosti má jeden háček. Heřman formálně zastupuje hnutí Heřman zpátky na radnici!, které kandidovalo pod hlavičkou Starostů. Jenomže se volebnímu programu dávno zpronevěřil a nefiguruje již ani v řadách tohoto politického hnutí. Jediným jeho zástupcem je dnes v zastupitelstvu Jaromír Barák (HZNR!). Přeběhlík Heřman tedy nemá minimálně morální právo za hnutí Starostové mluvit.

Počkejme si, jak se uplatnění novely Tiskového zákona projeví v třebíčské praxi.

František Ryneš