Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře ČR se propadla v korupci, a co Třebíč?
ČR se propadla v korupci, a co Třebíč? PDF Tisk Email
Čtvrtek, 12 Prosinec 2013 07:38

Každoročně vydává společnost Transparenty International žebříček států ve vnímání boje s korupcí. A můžeme říci, že každoročně se Česká republika propadá na nižší příčky. Letos až na 57. místo.

Tradičně nejméně korupce je v severských zemích. Tabulce vévodí Dánsko, společně s Novým Zélandem. Následují, Švédsko, Finsko, Norsko. V tabulce je před námi většina zemí EU, vyjma tradičních bašt mafie Itálie a Slovenska. Češi jsou vnímáni společně s Bahrajnem, Chorvatskem a Namibií. Před námi jsou i pobaltské země jako Litva, Estonsko, Lotyšsko, ale i Gruzie, Polsko, Maďarsko a další. Hodnotí se zákony, práce policie a soudů proti korupci a další hodnoty.

Proč o tom píšeme na horáckém webu? Těžko si představit, že v Třebíči je výjimka a zde žádná korupce neexistuje.

Nikdy se ovšem žádné podezření nepotvrdilo. Jak by mohlo. Češi jsou mazaní, a nenechají se jen tak snadno chytit při činu. Těžko si představit někoho, jak lehkomyslně přebírá krabici od vína plnou peněz, někde v hospodě. Vlastně občas se někdo najde, ale to není v Třebíči. Tady se prodávají městské pozemky pod cenou, mění se nesmyslné, nepoužitelné pozemky za stavební pozemky ve prospěch spřátelené firmy. Občas se někde opraví komunikace, aby to pěkně vypadalo a vyhodí se miliony za nepotřebné investice do staveb, které lidé nechtějí. Viz kruhový objezd v Borovině.

No a pak přichází potřebná stavba, nebo oprava městské komunikace, která není ve prospěch těch správných lidí, a na tu se peníze nenajdou. Poslední případ je výstavba mostu v Poušově. V roce 2015 bude uzavřen most v Podklášteří. Jediná možnost dostat se přes řeku Jihlavu bude přes Novodvorský most. Přijíždějící od Boroviny jistě využijí zkratku přes Poušov. Kraj čeká nápor až desítek tisíc vozidel. To současný stav mostů nevydrží. Výstavba dvou nových je kalkulována na 50 mil. korun. To město nemá. Nebo nechce mít. Proto ústy Pavla Svobody rozhodlo, že se pouze za milión upraví statika stávajících!

Je otázka, na kolik to pomůže. Jestli vůbec. Navíc zde bude neskutečný nápor a přes oba mosty projede pouze jedno auto. Tedy druhý směr musí čekat. Takovou frekvenci tato komunikace nemůže pojmout! Jediné řešení je nový most. Jelikož se ale dělali investice pro podnikání pana Horkého (Laguna, kruhový objezd, křižovatka Atom atd.), nezbudou už peníze na investice pro všechny ostatní občany města. Kdo si myslí, že je to vše v pořádku, ať se podívá opět na tabulku vnímání korupce ve světě. Třebíč není mimo tento rozměr!

Jan Zeman