Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Laguna se znovu prodraží
Laguna se znovu prodraží PDF Tisk Email
Pátek, 22 Listopad 2013 10:07

 Nebylo toho asi ještě dost, když se město rozhodlo před pár měsíci zaplatit staviteli Laguny vícepráce za cca 5 miliónu korun. Prý za „protiskluzové“ dlaždice, bezpečný tobogán a náklady na ruční lámání podkladové skály, o které prý nikdo (až na značnou část Třebíčanů) netušil.
Nyní se rada rozhodla uzavřít další dodatek na vícepráce v ceně více než 572 tisíc. Místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) to odůvodňoval tím, že na původní Laguně nesouhlasí skutečné základy se stavebním projektem a že zde nejsou pravé úhly, jak určuje dokumentace. Dokončovací práce přijdou na 300 tisíc. Asi tedy zadání stavby počítalo s tím, že dostavba Laguny nebude dokončena?!! Pacal tvrdí, že toto navýšení o vícepráce je již poslední. Přitom vysoutěžená cena dostavby byla postatně nižší. Firma Outulný vyhrála soutěž s nabídkou 58 miliónů korun. Vícepracemi se tedy dostává (snad) konečná částka na 63,5 miliónu korun. V jiných městech to tolik nebolelo, podstatnou část zaplatila Evropská unie. V Třebíči šla celá dostavba z rozpočtu města. Ještě si pamatujeme, že současná radniční koalice vytvořila obří dluh ve výši zhruba 200 miliónů korun. Na obě nohy tedy kulhá Pacalova výmluva, že se použilo peněz z úspory na městské dopravě.To však není jediná vícepráce, kterou rada města tento týden achválila. Také regenerace nové Boroviny – sídliště Za Rybníkem etapa C – se prodražilo o 192 tisíc, které město zaplatí stavební firmě Colas. Prý za to, že podloží vozovky nemělo všude stejnou tloušťku! Nebyl to špatný stavební průzkum?Do třetice i další etapa D regenerace nové Boroviny přijde město na vícepracech o dalších 24 tisíc dráž a znovu ve prospěch společnosti Colas a nově i SOBOS.
Pamatujeme se, jak představitelé firem Kapucín Martin Svoboda (VV) a Milan Šťastný (Břehy) označovaly „vícepráce“ za sprosté slovo. Každý zhotovitel si prý musí stát za cenou nabízenou v soutěži. Jinak to vzbuzuje silné podezření na korupci.

František Ryneš

Aktualizováno Pátek, 22 Listopad 2013 10:17