Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Jak jsme volili v Třebíči
Jak jsme volili v Třebíči PDF Tisk Email
Neděle, 27 Říjen 2013 00:00

Výsledky parlamentních voleb v Třebíči v podstatě kopírují celostátní průměry. Vyhráli socialisté s 21,31% obdržených hlasů. I v Třebíči však doplatili na rozhádané vedení strany a na nekvalitní místní kandidáty. Těsně za nimi se umístil černý kůň voleb - uskupení Ano 2011 se ziskem 19,2% hlasů. Voliči je odměnili za suverénně nejlepší předvolební kampaň a za naději, kterou jim tento podnikatelský projekt přináší. Snad se nezklamou jako véčkaři.

Bronzovou příčku obsadili komunisté, voliči jim přisoudili 15,87% hlasů. Na „rudou Třebíč“ to však žádná díra do světa není, spíše naopak.

Desetiprocentní hranici překročila ještě TOP 09 s 10,70% hlasů. Místní třebíčské vedení je však velmi slabé a navíc poznamenané zradou svých lídrů z komunálních voleb. A tak to Libor Fejta a ani Jaromír Barák (za starosty) neměli lehké. Zisk preferenčních hlasů je však příslibem do komunálních voleb.

 

Okamurův Úsvit dostal 7,52%, těsně následován lidovci s 7,41% obdržených hlasů. Nečitelné populistické hnutí se teprve musí osvědčit.

Jak sedláci u Chlumce dopadla ODS. Zisk 6,28% nelze nazvat jinak než propadák. Dvacet let vlády neoblíbených Stanislavů Mastného a Cejpka a jejich kumpánů udělalo své. Ani členství kriminálníků Josefa Truhláře a Petra Klimeše nepřidalo na pověsti straně, kde se dvě desítky let vylučovalo jak na běžícím pásu a kde se místní buňka dělila jak ve fyziologickém roztoku.  

Po dlouhé době tedy má Třebíč svého poslance, lépe řečeno poslankyni. V poslanecké sněmovně zasedne Věra Jourová. Kdo si pamatuje její angažmá v několika volbách v dresu ČSSD, ten se vůbec nemýlí. Ano je to ona, nyní se vrací „na místo činu“. Původně pracovnice městské kultury, pak tajemnice městského úřadu, následoval kraj, za ministra Paroubka náměstkyně ministra pro místní rozvoj, zahraniční pobyt v Irsku. Málem uvízla v policejní síti v kauze Budišovský zámek, starosta Péťa (ČSSD) včas zemřel. Dobré vztahy z místostarostkou Marií Černou se možná v parlamentu pro Třebíč zúročí.

Dalším kandidátům z Třebíče už se nedařilo, většinou útočili ze zadních pozic kandidátek a preferenční hlasy jim nestačily. Okres Třebíč však budou zastupovat dva komunisté. Starosta Studence Josef Zahradníček poskočil díky preferencím ze šestého místa na druhé. Dosavadní předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik měl z prvního místa cestičku umetenou.

Zemanovci utrpěli ještě drtivější porážku, než napovídal celostátní výsledek. Jejich 1,36% je ostudný výsledek. Poděkovat mohou panu prezidentovi a vládě jeho „kámošů“.

Ještě ostudněji dopadlo hlasování pro bývalého starostu Ivo Uhra a jeho exmilenku Simonu Kafoňkovou. Jejich Hlavu vzhůru musí mít hlavu až někde mezi koleny. Popularita „ostrých hochů z Třebíče“ se tady naplno odrazila, i když už z mateřské ODS uprchli. Bobošíková ani tatíček Klaus je nezachránili.

Co říci závěrem? Spokojenost nebo spíš ne? Asi jak kdo. Pro mne je pozitivní, že socialisté s komunisty nedostali většinu. Ale kam se tahle sněmovna zvrtne, bůh suď. Kmotři zřejmě zůstali.

 

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 28 Říjen 2013 08:16