Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Oslavy Dne vzniku Československa
Oslavy Dne vzniku Československa PDF Tisk Email
Úterý, 22 Říjen 2013 06:48

Podle sdělení třebíčské radnice se v neděli 27. října uskuteční před budovou na Karlově náměstí slavnostní shromáždění občanů u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu. Začátek je v 15:00 hodin. Zahraje hudba, starosta přečte projev, možná se položí věnec.

Každoročně se oslava těší téměř mizivému zájmu veřejnosti. Proč? Oslavujeme něco, co už dvacet let neexistuje. Společný stát Čechů a Slováků zanikl 1. ledna 1993 rozdělením republiky na dva samostatné státní útvary. Architekty rozluky byli Václav Klaus a Vladimír Mečiar. Zapomněli se však zeptat občanů, co tomu říkají. Po dvaceti letech je stále patrnější, že to nebyl krok správným směrem. Poškozeny byly obě části, jen politici a úředníci se neuvěřitelně rozmnožili. A o to asi šlo.

 

Dalším důvodem, proč občané oslavu ignorují, je neobliba představitelů třebíčské radnice. Tak tomu bylo za „kočko-praso-psa“ minulé koalice a tak je tomu i dnes, poté co se starosta Pavel Heřman (HZNR!) i jeho zástupci (Milan Zeibert z Břehů, Marie Černá z hnutí Třebíč můj domov, Pavel Pacal, který kandidoval za Pro Třebíč i Pavel Svoboda, který opustil TOP 09) pěkně vybarvili. Třebíč totiž pořád řídí „kmotři“, bez ohledu na složení aktuální koalice.

 

František Ryneš