Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Klikací rozpočet Třebíče je velký humbuk
Klikací rozpočet Třebíče je velký humbuk PDF Tisk Email
Úterý, 15 Říjen 2013 07:56

Opoziční zastupitel Jaromír Barák (HZNR!) již dlouho volá po tzv. rozklikávacím rozpočtu města Třebíče. Jde o program, který umožňuje sledovat aktuální stav čerpání rozpočtu. Je to běžný nástroj společenské kontroly v řadě měst a krajů. Za všechny jmenujme Kraj Vysočina nebo Nové Město na Moravě. Nyní město „klikací rozpočet“ slavnostně umístilo na své webové stránky.

To bychom však nebyli v Třebíči, aby to fungovalo jak má. Kdo si myslel, že bude moci sledovat například jednotlivé investiční akce, zažívá zklamání. Dozví se jen, jaké je aktuální hospodaření pouze po jednotlivých kapitolách!
Jaromír Barák v tom spatřuje záměr vedení radnice dál konkrétní údaje o jednotlivých položkách držet pod pokličkou. „Je to jako v mnoha jiných případech v našem městě. Vedení se tváří, že vychází občanům vstříc, ale ve skutečnosti jen dál mlží. Jako v případě elektronických aukcí. Draží se nevýznamné zakázky, ale významné projekty jdou dál na vyzvání, obálkovou metodou. Prostor pro korupci je evidentní. Viděli jsme to i v případě operátora mobilních telefonů, kdy bez výběru starosta Heřman (HZNR!) přiklepl lukrativní zakázku Telefonice O2. Tu zastupovala firma Kapucín, která má v zastupitelstvu hned tři jednatele. To by se v klikacím rozpočtu také nenašlo,“ vysvětluje Barák.

Podle zástupce starosty Pavla Pacala (Pro Třebíč) si prý každý občan může udělat představu o aktuálním hospodaření města. Jenomže jen po odvětvích a odborech. Výsledek je tedy nejen pro běžného občana nesrozumitelný. O plnohodnotné variantě, jakou mají v mnohem menším Novém Městě, prý radnice přemýšlí do budoucna. Cena 260 tisíc se Pacalovi zdá vysoká. Podle Jaromíra Baráka je však 60 tisíc, které tato okleštěná verze město stála, jen vyhozená suma peněz. Smysl by měla jen úplná verze. „Za těch 200 tisíc navíc bychom měli skutečně dobrý nástroj kontroly hospodaření. Ale o to vedení radnice očividně nestojí. Zato na nevkusné „amarouny“ (pozn. red. - pokleslé značení poznávací stezky Zámostím) klidně vyhodí oknem skoro půl miliónu,“ říká Barák.

Oč tedy koalici ve skutečnosti jde? Na tiskovce města se Pacal přiznal. „Dříve dostávali zastupitelé informace o plnění rozpočtu každé čtvrtletí písemně. Teď je budou mít kdykoli k dispozici, městu navíc odpadne nákladná příprava písemných materiálů," bez uzardění děl Pacal. Ano, v tom je asi pravý účel. Neposkytnout detailní informace o hospodaření ani zastupitelům, tím méně občanům města.

František Ryneš

Aktualizováno Středa, 16 Říjen 2013 06:49