Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Cenzura na třebíčské radnici
Cenzura na třebíčské radnici PDF Tisk Email
Úterý, 01 Říjen 2013 00:00

Zajímavá výstava fotografií právě běží v Zadní synagoze. Třebíčské fotografické sdružení Trefos, založené v r. 2008, představuje na výstavě své práce z oblasti jak klasické, tak digitální fotografie. Členem sdružení byl i zesnulý fotograf Josef Pavelka nebo poněkud kontroverzní Michaela Hasíková, která kdysi způsobila pozdvižení výstavou pod širým nebem na zábradlí Podklášterského mostu.

Pozdvižení se konalo i tentokrát. Členkou sdružení je také fotografka Žaneta Malá. Když se připravovala vernisáž výstavy, také ona chystala své fotografie na vystavovací panely. Najednou však zazvonil telefon. Vedoucí Městkého kulturního střediska a radní města Jaromíra Hanáčková (Pro Třebíč) přikázala svým podřízeným, aby z expozice vyloučili právě Žanetu Malou. „Ta tady bude vystavovat jen přes mou mrtvolu“, dala se podle jedné z účastnic Hanáčková slyšet.

 

Ostatním členům skupiny Trefos se to pochopitelně nelíbilo. Nainstalovali alespoň panel bez cenzurovaných fotografií s velkým otazníkem a s webovou adresou, kde si návštěvník může cenzurou zabavené fotografie prohlédnout. Doporučuji, jsou velmi pěkné.

Nezůstalo však jen u „konfiskace“ obrázků. Vedoucí skupiny Trefos musel Hanáčkové předložit i úvodní slovo, které mělo zaznít na vernisáži 5. září. I tady si škrtající pero novodobé „Koniášky“ zařádilo. Některé narážky na cenzuru nesměly zaznít.

Pomsta ředitelky Hanáčkové možná nesměřuje ani tak k autorce, jako spíše k jejímu manželovi, redaktoru Českého rozhlasu Michalu Malému. Před půl rokem natočil pravdivou a seriózní reportáž o nepovedeném značení památek UNESCO. Nevkusné červené svítící na koso postavené čtverce, lidově přezdívané „amarouny“, byly pak zásahem pařížské centrály UNESCO a památkového ústavu nařízeny sejmout. Některé hned, jiné do čtyř let. Za návrhem nevkusného návrhu je pravděpodobně právě Hanáčkové. Realizaci bez výběru dostala její spřátelená firma Relative Design. Místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) a Jaromíra Hanáčková si jeli na Malého stěžovat do rozhlasu. Neuspěli. Stejně jako neuspěli stížností v České televizi na redaktora krajského vysílání RadovanaDaňka. Taky zveřejnil reportáž o „amarounech“. Pacal s Hanáčkovou také se stížností neuspěli.

Kdo si po volbách myslel, že radnice je odchodem Miloše Maška a Stanislava Mastného prosta nenávisti a pomstychtivosti, bude si muset svůj názor do komunálních voleb opravit.


František Ryneš