Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Dostavba Laguny se pěkně prodraží
Dostavba Laguny se pěkně prodraží PDF Tisk Email
Čtvrtek, 11 Červenec 2013 11:08

To, o čem už jsme referovali, se stává skutkem. Dostavba bazénu Laguna na akvapark se podstatné prodraží. Vysoutěžená cena cca 58 miliónů korun, už tak vysoká pro město vzhledem k tomu, že se staví bez dotace, bude ještě vysoce překročena. Rada města totiž v úterý schválila dodatek s firmou Outulný, kterým se cena navyšuje o téměř 5 miliónů korun. Místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) navýšení obhajuje. Podle něho je tvořeno třemi vlivy.
Jednak jde o vícepráce, které si město nad rámec projektu vymyslelo. Jedná se především o opravu kanalizace, 200 tisíc bude stát lepší vyspárování betonových konstrukcí, za půl miliónu bude lepší tobogán, než který byl v projektu, dlažba bude „neklouzavá“ (v projektu je údajně „klouzavá“). Celkem za bratru 1,5 miliónu.

Do druhé skupiny vlivů zdražení patří vady projektu. Tři čtvrtě miliónu bude stát změna betonů, které nejsou v projektu „vodostavebné“. Prý se bude jednat s projektantem o náhradě škody, výsledek je ovšem ve hvězdách.
Těžko kontrolovatelné jsou, alespoň podle námi oslovených odborníků, zemní práce. Ty přijdou město na dodatečných 2,8 miliónu korun. Prý se odtěžilo navíc proti projektu 1 400 kubíků zeminy. To snad není vada projektu? A kdo náklaďáky počítal? Stavební dozor? Také místo projektované hlíny ve třídách 4, 5 a 6 se tam prý vyskytla skála ve třídě 7, dokonce z jedné čtvrtiny!!! Pacal tvrdí, že to geologický průzkum nemohl odhalit. Podle našeho experta jde o běžný trik některých stavebních firem. Skálu podle Pacala nebylo možno odtěžit malými omezenými odstřely (které jsou poměrně levné), musela se prý likvidovat krompáči!

Toto navýšení představuje dle Pacalovy matematiky 8,5 % z celkové částky. Pacal tvrdí, že je to v rámci zvyklostí, nevybočuje prý to z rámce ostatních staveb.

To však ještě není zdaleka vše. Dalších skoro půl miliónu bude stát úprava vstupu do akvaparku. Již dříve rada schválila navýšení za novou tvář šaten a rekonstrukci rozvodů. Konečná částka se začíná blížit šedesáti sedmi miliónům, jak byl rozpočet před soutěží. 
 
Radniční koalice na začátku volebního období přísahala ústy Milana Šťastného (Kapucín - Břehy): „Vícepráce, to je sprosté slovo. Ty skončily, už nikdy nebudou. Zhotovitel si musí stát za svou nabízenou cenou“. A Outulný si prý podle něho po aféře s dostavbou tělocvičny na ZŠ Václavské náměstí v Třebíči nepostaví ani kozí chlívek. Nyní je opak pravdou. Outulný staví a účtuje vícepráce.

Zdražení stavby proti vysoutěžené ceně pomocí víceprací vždy vzbuzuje podezření na korupci nebo na neregulérnost soutěže. Kde jinde může stavitel ušetřit na „všimné“ a na „podseknutou“ cenu? Je však možné, že s Lagunou je vše čisté jak slovo boží. Pak se jedná o diletantizmus. Těžko říci, co je horší.

František Ryneš

Aktualizováno Čtvrtek, 11 Červenec 2013 14:23