Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Sporná úprava Jelínkovy ulice
Sporná úprava Jelínkovy ulice PDF Tisk Email
Pátek, 31 Květen 2013 08:33

Rada města se rozhodla přidělit zakázku na úpravu Jelínkovy ulice třebíčské společnosti Klee s.r.o. Ta totiž v tendru nabídla nejnižší cenu. Rozpočtovaná cena byla 4 milióny korun. Odborníkům, které jsme oslovili, se však zdála silně nadhodnocená. Soutěž tuto domněnku potvrdila. Společnost Klee chce stavbu zhotovit za 2,4 miliónu korun.

Oč při úpravě jde? Křižovatka vedlejších ulic Jelínkovy a Modřínové s hlavní Velkomeziříčskou u Hotelu Atom je jednou z nejproblémovějších na území města. Ve špičce je téměř nemožné z vedlejších ulic křižovatkou projet rovně, o odbočení vlevo nemluvě. Řidiči čekají a čekají, až se jim podaří vmezeřit se do proudu aut, jedoucích po hlavní. Křižovatka volá po kruhovém objezdu, který by vše elegantně vyřešil.

Radnice však jde jinou cestou, která řeší dopravní problém jen z malé části.

Z Jelínkovy ulice přibude odbočovací pruh pro vozidla odbočující vpravo. Ta však žádný velký problém neměla ani dosud. Odbočení do ostatních směrů zůstává neřešeno. Se světelnou signalizací se podle vedoucího odboru dopravy nepočítá. V rámci rekonstrukce se ještě mimo jiné posunou autobusové zastávky před Atomem směrem k ulici Marie Majerové a opraví se chodníky.

Proč zde nebude kruhový objezd, jak se dříve uvažovalo a jak velí zdravý rozum? Ze stejného důvodu, proč naopak v areálu bývalého BOPO vznikl kruhový objezd, který je úplně zbytečný. Oba případy hrají do karet majitelům nemovitostí, hotelu a areálu bývalé borovinské továrny.

Na oficiálních důvodech, proč „kruháč“ ne, se ani představitelé radnice nemohou shodnout. Zatímco starosta Pavel Heřman (HZNR!) tvrdí, že je to kvůli komplikované přeložce sítí, jeho zástupce Pavel Svoboda (dříve TOP 09) uvádí nepříznivé výškové poměry. Oba důvody jsou na první i druhý pohled liché. Pokusme se najít skutečné.

Pravých důvodů takto pojaté rekonstrukce může být více. Posunutím zastávek MAD se umožní soukromému majiteli hotelu zřídit 12 nových parkovacích míst. Kruhový objezd by také zasáhl do stávajícího městského parkoviště proti hotelu, které také využívají bezplatně hoteloví hosté. Počet míst by se odhadem snížil o šest. Současnou rekonstrukcí se prakticky zablokuje možnost zřídit kruhový objezd v budoucnu. Podstatná část současné investice by totiž přišla nazmar. Kdo si dovolí takto rozhodnout?

Sečteno a podtrženo, rekonstrukce jedné z nejproblematičtějších třebíčských křižovatek nebude řešit zejména dopravu, ale z podstatné části problém majitele hotelu. Doplatí na ni motoristická veřejnost a daňoví poplatníci.

František Ryneš 

Aktualizováno Pátek, 31 Květen 2013 08:40