Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Amarouny tiše mizí
Amarouny tiše mizí PDF Tisk Email
Pátek, 24 Květen 2013 08:55

O mezinárodní ostudě, kterou nastartovalo osazení „informačního systému“ v Zámostí, jeho okolí a na Zámku jsme již referovali. Zpotvořený znak památek UNESCO, lidově nazývaný „amaroun“ vymyslel pro městské kulturní středisko architekt František Stankay a řemeslně provedla agentura Relative Design. Podstatou je znak památek doplněný uvnitř na koso postaveným červeným čtvercem, evokujícím „hambaté“ souvislosti. Navíc v noci mnohde svítí, byť neoznačuje vykřičený dům. Rozhořčené veřejnosti je veliké. Otevřeně paskvil kritizovali výtvarníci Stanislav Vrška a Boris Kjulleněn ml.

Označení schválila, evidentně pod nátlakem, třebíčská památkářka Mgr. Matoušková.  Jenomže památkový ústav má velké výhrady. Také ministerský úředník Michal Beneš, který má památky UNESCO v gesci, se pozastavil nad tím, že skutečnost neodpovídá předloženému projektu a Třebíč nemá souhlas autora. Nejvíce mu však vadilo znevážení památek tím, že znak byl umístěn, dokonce dvakrát, na hospodu U Černého Orla. Správci katolické farnosti Třebíč – Zámek se nelíbilo, že byl zmrzačený znak umístěn bez jejich souhlasu na církevní majetek.

 

Případ se dostal až na UNESCO do Paříže. Tam pohrozili Třebíči kontrolou a příkazem k odstranění. Kontrolu na místě avizoval i památkový ústav z Telče a Michal Beneš z ministerstva kultury. Co teď? zdá se, že se radnice a kulturní středisko chytly konečně za nos. Na Zámku a na Černém orlu byl znak odstraněn a zamalován. Jistě ne zadarmo. Kdy zmizí tato ohavnost i z ostatních budov v Zámostí? A kdo zaplatí vyhozené veřejné peníze v řádu několika set tisíc korun? Budeme sledovat a informovat.

František Ryneš

Aktualizováno Pátek, 24 Květen 2013 09:44