Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Jsem úředník a kdo je víc?
Jsem úředník a kdo je víc? PDF Tisk Email
Pondělí, 06 Květen 2013 12:31

Minulý týden jsem si zašel na Městský úřad v Třebíči pro nový občanský průkaz. V zaměstnání jsem si domluvil, že v pátek přijdu do práce později a ráno si vyřídím novou občanku. V osm hodin jsem byl na úřadě a myslel si, že budu mezi prvními. Stalo se.

Pro úředníky mezi prvními, na tabuli čekajících číslo 14! Ale budiž. Viděl jsem pět boxů s čísly 3 – 7. Nevím, kde jsou boxy s čísly 1 a 2, ale to mi v té chvíli bylo jedno. Pět boxů určitě 14 čekajících do hodiny zvládne. Šeredně jsem se zmýlil. Za prvé - místo pěti fungovaly pouze dvě přepážky. Nervozitu čekajících umocňovali stále noví příchozí žadatelé. Navíc jako první šla na řadu paní se třemi malými ratolestmi. Tedy jedna přepážka se „zasekla“ na půl hodiny!

Druhá úřednice možná dělala co mohla, ale bylo to málo.

Nejen já jsem vycítil, že čekací doba bude ještě delší. Někteří začali mít hlasité poznámky. Nejprve to začalo u jedné ženy, která šla žádat o nový průkaz totožnosti, neboť jí byl starý odcizen. Pochopitelně se nechtěla před ostatními svěřovat se svým problémem a mluvila potichu. Jelikož boxy jsou vystavěné pouze do dvou třetin výšky místnosti, je skoro vše slyšet. Úřednice ovšem skoro každou větu po paní pěkně nahlas opakovala a tak jsme si mohli její příběh vyslechnout všichni, včetně poučení, co a jak má dělat příště lépe! Mnozí se usmívali nebo neskrývali zděšení. Jdete diskrétně něco řešit na úřad, ale v praxi to můžete vzít hlásnou troubou!

Tím se nejprve rozpoutaly debaty mezi čekajícími, a pokračovaly výkřiky směrem za stěnu ze sádrokartonu, jaké číslo mají „vytáhnout z klobouku“. Další v pořadí se zřejmě zeptal, proč nefungují i ostatní přepážky, ale odpověď „halasné“ úřednice byla, že mají nejdelší otevírací dobu široko daleko a mají toho taky dost. Neupřesnila ovšem, jak daleko a široko vidí. Např. Jihlava má pro doklady každý den o hodinu delší otevírací dobu než Třebíč, neboť otevírá již v 7 hod. Žďár má v úterý a čtvrtek o hodinu delší otevírací dobu a v pátek o půl hodiny. Pouze Znojmo v pátek zavírá již ve 12, ostatní dny má stejnou dobu. Tedy paní za přepážkou ukázala, že je typický úředník. Člověk s razítkem - a kdo je víc?

Debatu, že i jiní lidé pracují 8 a více hodin u úředníků, netřeba rozvíjet. Po této informaci jsem už nevydržel, ono mi to časově ani jinak nešlo a čekání jsem opustil. Budu muset jindy a vzít si delší volno, nebo rovnou dovolenou! Radnice se chlubí místy jako Family point, Senior point… Na co ale dělat další služby, když nefungují ty základní? Ve většině supermarketů když je fronta na pokladnu, tak se otevře další. Neboť hrozí, že příště půjde zákazník jinam, kde se nečeká. Na úřadě to nehrozí, tak budeme muset čekat, až na radnici přijde konečně člověk, který s úřednickým šimlem zatočí. Nebo je to jen utopie? Možná dřív bude nějaký Junior point, místo toho aby fungovaly základní a běžné služby!

Jan Zeman

Aktualizováno Pondělí, 06 Květen 2013 12:36