Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Střípky z dubnového zastupitelstva I
Střípky z dubnového zastupitelstva I PDF Tisk Email
Pondělí, 29 Duben 2013 09:31

Ačkoliv na programu jednání třebíčského zastupitelstva nebyly žádné kontroverzní body, patřilo zasedání k těm bouřlivějším. Postarala se o to klientelistická kauza dvacetiletého pronájmu třetiny hektaru pozemku firmě HTS Moravia. Pozemku, určeného k bytové zástavbě. Vlastníkem firmy je manžel radní Jolany Smolové (HZNR!). Této kauze, jejím kořenům a důsledkům, budeme věnovat samostatný materiál.

Už v prvním budu, Zpráva o činnosti rady města, upozornil zastupitel Miroslav Zahrádka, že odbor informatiky opět uzavřel velmi podezřelým způsobem smlouvy na nákup zařízení k archivaci dat a druhou smlouvu na udržování jednoho ze systému IT radnice. Místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) postup radnice obhajoval tím, že se jen prodloužila stávající smlouva, protože dosavadní zhotovitel prý „poskytoval službu dobře“. Nový systém by prý byl dražší. Jak to ale ví, když výběrové řízení neproběhlo? Na pomoc Pacalovi přispěchal vedoucí odboru Milan Zmátlo. Zmateně se pokoušel vysvětlit nevysvětlitelné. Prý nikdo jiný neumí poskytnout zařízení technologického centra. A to oslovil hned tři (!!!) firmy!

Diskuzi vyvolalo i schvalování závěrečného účtu města.

Nejasná je konstrukce poplatků za svoz komunálního odpadu. Záměrně? Příjem z hazardu byl loni. 12 a půl miliónu korun. Provozovatelé heren navíc doplatili dluh z minulých let ve výši 1 milión korun. Gambleři museli prosázet skoro 300 miliónu korun, které chybí v příjmech slušným třebíčských podnikatelům. Julii Dolejší (KSČM) zajímalo, zda na opadávající omítku na nově opraveném křídle zámku uplatnilo město reklamaci. Vedoucí odboru Pavel Kraus ji ubezpečil, že ano.

Podle Pacala (Pro Třebíč) bude roční závěrka v záporných číslech, prý jen zdánlivě.

Diskuze se rozpoutala i okolo daru hokejistům Horácké Slávie na nákup tzv. „kostky“, tj. informačního systému na zimním stadiónu. Dar ve výši téměř dva a půl miliónu zastupitele zaskočil. Nová informační tabule je podmínkou pro zachování I. ligy, oprava staré kostky by stála půl miliónu. Horácká Slávia na kostce provozuje reklamu, která je tučně zaplacená. Někteří zastupitelé proto nechápali, proč kostku nevysoutěží město, neprodá reklamu a o to nesníží příspěvek hokejistům. Socialistu Vašíčka zajímalo, proč se Horácká Slávia ozvala až v dubnu, když o problému s kostkou věděla od října. Zřejmě proto, aby už město nestačilo zorganizovat tendr a hokejisté mohli koupit zařízení „napřímo“. Opět podezření na korupci. Ekonom Jaromír Barák se divil, proč byl dar legalizován rozpočtovým opatřením a pokryt má být z vyšších daňových příjmů, než předpokládal rozpočet. „Není to v pořádku,“ tvrdil. Přesto jej koalice s částí opozice přehlasovala.

Zastupitelé též po delší diskuzi schválili definitivní podobu provozu MAD. Lidé kritizují řadu věcí, nevyhovující spojení i zrušení !účelové linky“ ke Stop Shopu, kterou platili řetězce a nyní si musí koupit jízdenku. Někteří zastupitelé nechápou, proč konečná podoba provozu neprošla dopravní komisí. Inu, je to tak pohodlnější.

O diskuzi a usnesení v bodě různé se vrátíme v pokračování „Střípků ze zastupitelstva“.

František Ryneš

Aktualizováno Čtvrtek, 02 Květen 2013 21:38