Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Rada opět porušila zákon?
Rada opět porušila zákon? PDF Tisk Email
Čtvrtek, 25 Duben 2013 11:31

Rada města Třebíče rozhodla o dvou sporných zakázkách. Obě na návrh Milana Zmátla, vedoucího odboru, který má na radnici na starosti informatiku.

Prvním z rozhodnutí je nákup diskového subsystému pro Technologické centrum. Laicky řečeno, jedná se o zařízení, které je jakýmsi zásobníkem dat na hlavním systému informatiky radnice. Není to levná záležitost. Vyjde na 370 tisíc korun. Co však již není překvapivé, nekonalo se ani výběrové řízení. Milan Zmátlo postup vysvětluje tím, že tendr neproběhl, protože nakoupené zařízení musí být kompatibilní se zařízením výrobce stávající technologie IBM. Na otázku, zda i jiní dodavatelé disponují takovým zařízením, nedokázal odpovědět. Jen se vymlouval, že oslovil několik firem a tato, pražská ITS a.s., prý byla nejvýhodnější. Jenomže když není výběrové řízení, není ani relevantní srovnání.

I druhý případ z minulého týdne zavání korupcí.

Na stejném zasedání rada města rozhodla, opět na návrh Milana Zmátla, o prodloužení smlouvy na poskytování služeb při podpoře bezpečnosti mailového provozu se společností Comguard z Brna. A opět bez výběrového řízení. „Na podmínky zakázky přece výběrové řízení proběhlo před čtyřmi roky,“ bránil se Zmátlo. Ano, před čtyřmi roky. Od té doby se na trhu technologií hodně změnilo a zejména ceny jsou úplně jinde.

V živé paměti je stále prodloužení smlouvy s mobilním operátorem O2. Starosta Pavel Heřman (HZNR!) ji prodloužil také bez výběrového řízení, dokonce o více než dva roky. Právě tendr mohl městu ušetřit statisíce nebo milióny. Nevíme kolik, když chybí srovnání. Takto profitovala firma Kapucín, která má v zastupitelstvu hned tři manažéry. Martina Svobodu (VV), Petra Škarabelu (HZNR!) a Milana Šťastného (Břehy).

Prodlužovat smlouvy na komunikační služby a IT bez výběrového řízení je přesně ten případ, pro který byla obviněna celá rada hlavního města Prahy. Kauza se jmenuje Opencared. V Třebíči asi máme liknavou policii, že se stále neděje nic. Přesto bych neradil třebíčské radě, aby takto dráždila chřestýše bosou nohou. Klec může spadnout přičiněním policajtů odjinud.

František Ryneš

Aktualizováno Čtvrtek, 25 Duben 2013 11:34