Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Glosa 15. dubna
Glosa 15. dubna PDF Tisk Email
Pondělí, 15 Duben 2013 12:52

Ve středu bude slavnostně představen model města Třebíče v měřítku 1:100. Znázorňuje historickou podobu centra Třebíče v roce 1835. Po zpřístupnění v prostorách divadla Pasáž bude model plnit marketingovou a vzdělávací funkci.

Autorem modelu je modelář Stanislav Vrška, který již podobným způsobem ztvárnil třebíčskou čtvrť Zámostí, klášter benediktinů v Třebíči nebo třeba i Strahovský klášter v Praze. Proto překvapuje, že nebyl na slavnostní vernisáž svého modelu Třebíče pozván! Proč asi? Komu se znelíbil? Můžeme se jen domýšlet.

Faktem je, že v České televizi kritizoval znetvořenou formu nového turistického značení Židů, tzv. „amarouny“. Červený svítící kosočtverec uvnitř znaku památek UNESCO mu připomíná označení vykřičených domů. Dlužno říci, že není sám. Tuto „výzdobu“ si objednalo Městské kulturní středisko za 100 tisíc u jednoho architekta a realizovala ji za 200 tisíc bez soutěže reklamní agentura Relative design, o které se soudí, že je v obzvláštní oblibě u ředitelky MěKS Jaromíry Hanáčkové. Ostuda je nejen v Telči, ale i v Praze a v centrále UNESCO v Třebíči.

Komu případ „nepozvánky“ Standy Vršky připomíná klasikovo: „Nepozdravil u vrbiček“, není zřejmě daleko od pravdy.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 15 Duben 2013 19:28