Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Pivní slavnosti letos nebudou?
Pivní slavnosti letos nebudou? PDF Tisk Email
Pátek, 08 Březen 2013 17:06

V letošním roce se Třebíčské slavnosti piva zřejmě v Třebíči neuskuteční. Jednání, které proběhlo v listopadu, určilo podmínky. Radnice vyšla agentuře D.A.N. production vstříc co do termímu, který byl stanoven na přelom května a června. V dřívějších letech totiž radní blokovali termín evidentně na žádost zastupitelů kolem Kapucínu, aby podnik nekonkuroval Zámostí. Z toho lze soudit, že letos asi ani Zámostí nebude tak, jak jsme je znali.

Radnice přišla s inovací. Chtěla dvojnásobný pronájem za prostor Karlova náměstí, namísto 70 tisíc 140. Na oplátku organizátorovi odpustila povinnost sponzorovat sport a kulturu. Další vývoj událostí popisuje tiskový mluvčí radnice Ivan Přibík. „Vzhledem k tomu, že přes blížící se termín konání slavností nepřicházely ze strany agentury žádné zprávy, oslovila agenturu D.A.N. production příslušná pracovnice městského úřadu. Výsledkem této komunikace byla žádost asistentky a účetní agentury o zmírnění předtím odsouhlasených a městem opětovně potvrzených podmínek. Jedinou reakcí agentury D.A.N. production bylo, že asistentka a účetní stroze sdělila, že Třebíčské slavnosti piva se v letošním roce konat nebudou.

Rada města neobdržela žádné jiné vysvětlení. Důvod nepořádání slavností tedy není znám,“ tvrdí mluvčí Přibík.

Těch 17 ročníků pivních slavností rozdělilo obyvatele Třebíče na několik skupin. Jedni je chtějí na náměstí, jiní podporují jiné místo konání, ostatním pak „svátek opilců“ vadí.

Pokusme se spekulovat, co je za nekonáním tradiční akce doopravdy. Jistěže nechuť organizátora sponzorovat něco, co nechce a k čemu je novou podmínkou nucen. Boj s radnicí a zejména dosavadní nespravedlivá blokace vhodných termínu kvůli Zámostí také udělala své. To ale nemusí být tím hlavním důvodem. Dotazem u pivovarů si lze ověřit, že již nechtějí platit za pivní stany a stánky tolik jako dřív. Jsou-li jejich údaje přesné, museli dávat až čtvrt miliónu za velký stan a 75 tisíc za malý. Na straně výdajů neustále stoupají nároky hudebních skupin a jiných účinkujících. Proto žádost o snížení pronájmu vůči městu. Když nebyla vyslyšena, agentura D.A.N. production zřejmě celou situaci vyhodnotila jako málo ziskovou a podnik odtroubila. Možná se ještě pokusí tlakem veřejnosti názor radních zvrátit…

Mně zrušení slavností nevadí. Občas zajdu na pivko do Ráchel, do Coqpitu či Lucky´s. Neruší mne tam neskutečný rámus „kulturního“ programu, v klidu pokecám se štamgasty a po druhém škopíčku jdu spokojeně domů.

František Ryneš

Aktualizováno Pátek, 08 Březen 2013 17:24