Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Věcná břemena již spravedlivě?
Věcná břemena již spravedlivě? PDF Tisk Email
Pondělí, 14 Leden 2013 09:57

Na svém posledním zasedání v minulém roce, přesněji 28. prosince, rada města schválila řadu smluv o věcných břemenech. Jak jsme si zvykli, opět šla podezřele na ruku společnosti TTS. Zatímco např. elektrizační společnosti E.ON stanovila věcné břemeno za položení kabelu ve výši 151 korun za metr délky vedení, společnost Biomass Energy, spřízněná s TTS, zaplatí jen 10 korun za metr vedení rozvodu tepla a optochráničky. Tedy 15x méně!! Nejedná se zdaleka o ojedinělý případ, spíše o pravidlo.

Tyto „úlety" dříve vedení města odůvodňovalo tím, že společnosti kolem TTS Richarda Horkého se starají o rozvody tepla ve městě a vyšší cena věcného břemene by mohla zdražit teplo. Jak se nám však podařilo zjistit, provozovatel tepelného hospodářství pronajímá dál světlovodné kabely firmě, která ve městě poskytuje internet.

Takový pronájem není zrovna levný. „Richard Horký nás s nabídkou pronájmu kabelových tras také oslovil,“ říká jeden z poskytovatelů internetu v Třebíči. „Jeho nabídku jsme neakceptovali, protože nájemné bylo nehorázně vysoké a ještě chtěl 10% ze zisku, firma Metron si to asi může dovolit“ vysvětluje jednatel firmy.

Podle místostarosty Pavla Pacala (Pro Třebíč) už by letos k tomu docházet nemělo. „Od 1. ledna máme nový sazebník cen věcných břemen,“ tvrdí. „Pro soukromníky půjde o cenu 50 korun za metr trasy a pro všechny právnické osoby o 300 korun za metr. Bude se to týkat všech, i firem kolem TTS,“ slibuje Pacal. Uvidíme, jak bude vypadat praxe.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 14 Leden 2013 10:37