Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Amnestie je i v Třebíči
Amnestie je i v Třebíči PDF Tisk Email
Neděle, 13 Leden 2013 07:47

O pokleslé amnestii prezidenta Václava Klause bylo popsáno mnoho papíru. V této souvislosti je jistě dobré připomenout, že něco podobného, stejně pokleslého, se děje i v Třebíči. Jde o odpouštění penále za nedodržení smluvních podmínek.

Průkopníkem tohoto zlořádu bylo minulé vedení radnice. Nejenže dodatečně zkolaudovalo načerno postavenou křižovatku u Intersparu, ale společnosti Lima Real odpustilo, přes protesty tehdejší opozice, desetimiliónové penále. Lima totiž nepostavila páteřní komunikaci v dostatečné délce a nepovedla se jí kolaudace v dohodnutém a již jednou prodlouženém náhradním termínu.

Nové vedení (dříve opozice) se z praktik svých předchůdců dokonale poučilo. Odpouští penále spřízněným firmám. A nejde o pakatel. Stavební firmě S.O.K. odpustilo půlmiliónovou pokutu již dříve. Nyní rada města navrhuje odpustit další půlmilión společnosti TEDOM.

 

Jak penále vzniklo? Při prodeji míst v průmyslové zóně se musely firmy zavázat, že vytvoří určitý počet pracovních míst. Proto dostaly od města pozemky „za hubičku“. Jenomže TEDOM podmínky nedodržel. Místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) návrh rady omlouval. „Pozemek byl firmě TEDOM prodán někdy v roce 2006 až 2007. Počet nových míst splnila jen částečně. Přišla krize a ta zastavila projekt montáže autobusů. Nebylo by fér penále vyúčtovat,“ tvrdil.

Jenomže to je jen část pravdy. Autobusy na zemní plyn se nedařilo prodat, protože společnost TEDOM nedokáže nabídnout jejich servis v kvalitě, jak je to běžné u konkurence. Pověst autobusů poškodil i požár jednoho z nich při cestě do zahraničí. Penále by pro firmu nebylo vůbec likvidační. Do celého světa úspěšně prodává kogenerační jednotky. Chlubí se ročním obratem v řádu miliard korun.

Spravedlivě vyúčtované milióny by městské kase velmi pomohly. Vždyť už občanům zdražuje vše, v poslední době svoz odpadků, vodu i vstupné do městského bazénu. Je to jen náhoda, že společnosti S.O.K. i TEDOM mají v zastupitelstvu zastoupení? Rozhodně by se radnice vyhnula podezření z korupce.

František Ryneš