Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Heřmanova lež měla krátké nohy
Heřmanova lež měla krátké nohy PDF Tisk Email
Pátek, 30 Listopad 2012 00:16

Mimořádné zasedání třebíčského zastupitelstva se sešlo ve čtvrtek. Na programu byly pouze dva body. Schválení záměru požádat o grant na zvelebení vlakového nádraží a bod různé.

S prvním bodem neměli zastupitelé problém. S nádražím už se dávno něco mělo udělat. „Je to krok správným směrem,“ pochválil radu Jaromír Barák (HZNR!). A povzdechl si, že město staví bez dotace zbytečný „kruháč“ v Borovině, nesmyslné rozšíření Laguny a teď chce, opět bez dotace, vybudovat dům dětí a mládeže v bývalém závodě BOPO bez ohledu na možnou ekologickou zátěž. Nyní tedy alespoň o dotaci požádá. Jestliže sociální demokraté pomohou odblokovat krajské embargo, mohla by se věc podařit. Ale k úvahá, za jakých podmínek by k deblokaci mohlo dojít, se vrátíme příště. A jsou to spekulace zajímavé.

Bod "různé" často zvedá adrenalin v sále. Nejinak tomu bylo i tentokrát. Rada města totiž navrhuje ke schválení navýšení ceny svozu komunálního odpadu o více než 48%.

To se nelíbilo Vladimíru Malému (ČSSD). Starosta Pavel Heřman (HZNR) replikoval naprostou lží: „Předbíháte událostem, pane kolego. Skutečné náklady jsou opravdu 728 korun ročně na obyvatele. Je to ale předčasné, rada to bude teprve schvalovat,“ lhal Heřman jako když Rudé právo tiskne. Všichni novináři totiž na tiskovce slyšeli o navrhovaném zvýšení, které schválila rada města již minulé úterý.

Vzápětí Heřmana usvědčil ze lži jeho první zástupce Pavel Pacal (Pro Třebíč), který si Heřmanovu neudržitelnou lež uvědomil jako první. Vinu však svaloval na novináře, kteří se na tiskovce ptají. „Nemůžeme to zamlčet, když se novináři ptají, je jejich věc, jak informace interpretují,“ vysvětlil nejen Heřmanovi, že lhát novinářům není to pravé ořechové.

Tak razantní zvýšení ceny za svoz a likvidaci odpadků, jak chystají radní, nemá obdobu nikde v okolí. Jaromír Barák zastává názor, že reálnou cenu je možno zjistit jen když město vyhlásí výběrové řízení. „Kdy bylo naposledy?“ ptal se. Odpověď vedení města byla další lež. Prý před čtyřmi roky. Vyzvaný vedoucí komunálního odboru Alois Krčál by byl přiměl Heřmana k dalšímu ruměnci, kdyby ten byl ještě nějakého schopen. „Poslední výběrové řízení proběhlo podle zákona, bylo to v roce 2003/4, vyhrála společnost ESKO-T,“ vzpomněl si nepříliš ochotně. Následovaly výmluvy, že stávající smlouvu nelze lehko vypovědět. „Jenomže v případě Čikomu to problém nebyl, že?“, hřímal komunista Zahrádka.

Je pravda, že současná radnice přistupuje k různým subjektům různě. Když má profit z telefonů Kapucín, nevyhlásí výběrové řízení a Heřman dosavadní smlouvu bez soutěže prodlouží. Policie asi neví nic, jinak nechápu, proč nekoná, když už usvědčila Martina Svobodu (VV) z konfliktu zájmů. Údržbu a nákup kopírek dělá město také bez soutěže. Lehce ji obchází, pořizuje kopírky i údržbu rozporcovanou na jednotlivé přístroje. Profituje opět Kapucín, bez soutěže nelze drahotu dokázat.

Radnice je zde od toho, aby sloužila občanům, ne kmotrům. Má především zajistit pořádek, úklid ulic, veřejnou zeleň. Sem patří i likvidace odpadů. Jestliže radnice nekoná, není mojí radnicí. To si asi říká těch 600 občanů, kteří naše město ročně opouštějí. Nelze stavět nesmyslné investice. Nelze žít z hazardu a zdražování služeb.

František Ryneš