Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Tragédie na rallye vs. zdravý rozum
Tragédie na rallye vs. zdravý rozum PDF Tisk Email
Úterý, 13 Listopad 2012 09:07

Sobotní tragédie při Rallye show Uherský Brod vyvolala mezi lidmi mnoho debat. Silné emoce, někdy až hysterie, na druhé straně i arogance a hyenismus. I v třebíčském regionu víme o tragédiích při motorovém sportu své. Při Horácké rallye 2008 zahynula posádka jednoho z vozů., šlo o řidiče a jeho spolujezdkyni. Ve stejném roce zemřel známý závodník Miroslav Fajkus při závodech do vrchu v Náměšti. Podle tohoto jezdce byl pojmenován závod v Ostravě. Při něm také zahynul jeden z diváků. Tehdy řídil šestnáctiletý závodník!

Tentokrát zahynuly čtyři mladé dívky, nejmladší měla 7 let. Během pár hodin na internetu byla (a stále je) petice o úplném zákazu rallye v České republice. Nikdo neví,  jak a co se stalo a už se objevil extrémní názor. Z druhé strany se ozývají hlasy, že to je prostě sport a to se někdy stává. Přesně nevíme pozadí této nehody. Objevily se i názory, které jsou možná i trochu mimo zdravý rozum. Nutno říci, že nehod se smrtí diváků a jezdců je v naší zemi ve srovnání s ostatními zeměmi EU prostě hodně.

 

Je vina vždy na divácích? Cituji mluvčího Federace automobilového sportu Autoklubu ČR Josefa Paláta: „Bohužel máme málo prostoru tyto věci lidem sdělit. S pravidelnými diváky, kterých je odhadem okolo 100 000, problémy nejsou, ale vzdělanost ostatních ve vztahu k rallye je mizivá…“ Nebo: „Je potřeba si uvědomit, že při závodu rallye je bezpečnost nadřazena osobnímu vlastnictví.“ Druhá věta je odpovědí na námitku, že závod byl v obci, kde se pohybují lidé a mají zde pozemky, zahrady atd. A tady se dostáváme k meritu věci. Je potřeba, aby lidé, kteří nejsou vzděláni v oboru automobilových závodů, na ně nechodili. Stejně jako je potřeba, aby lidé, kteří mají své pozemky u silnic, kde si někteří mladí honí své ego, prostě během závodu zůstali doma, nebo lépe, ještě před závodem odjeli někam jinam. Asi se vytratil zdravý rozum. Pro koho se vlastně pořádají tyto závody? Pro diváky nebo jen pro pár vyvolených? A proč jsem jako majitel pozemku omezován tím, že v obci, kde se má normálně jezdit max. 50km/h někdo riskuje svůj i můj život tím, že jede 160km/h? Zkuste tuto větu říci někomu ve Spojených státech! Co je nadřazeno osobnímu vlastnictví? Snad rallye? Ne, tudy určitě cesta nevede. Co se stalo v Lopeníku, to možná vyšetří soud. Ale je zde obrovský vykřičník pro budoucnost. Bohužel nestačilo těch několik desítek zmařených životů. Muselo to znovu stát čtyři mladé životy.

Jaké jsou nároky na jezdce rallye? Spoustu nehod zaviní nezkušenost závodníků. A co schopnosti pořadatelů? Podle bývalého závodníka nebyl úsek, kde se stala nehoda v Lopeníku, dostatečně bezpečnostně vybaven retardéry, které by zmírnily rychlost před horizontem. Kde je odpovědnost pořadatelů, kteří nedostatečně označí úseky pro diváky a nezabezpečí tak jejich bezpečnost? Proč nejsou na úsecích pro diváky pořadatelé, kteří případně „ty nevzdělané“ ukázní? A v neposlední řadě, jakou odpovědnost mají starostové a zastupitelé obcí, kteří tyto závody připustí v nejtěsnější blízkosti obydlí svých sousedů? Odpovědi na tyto otázky dívkám život nevrátí a nikomu bych nepřál být v kůži jejich blízkých. Ale možná pomohou těm, kteří mají rádi vůni benzínu a chtějí, aby závody běžely dál.

Jan Zeman