Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Podepsáno. Ovlivní koalice na kraji Třebíč?
Podepsáno. Ovlivní koalice na kraji Třebíč? PDF Tisk Email
Pátek, 26 Říjen 2012 10:48

Už minulou středu začala vyjednávání o koalici na krajské úrovni. Zdálo se, že budou zdlouhavá. Opak se ukázal být pravdou. Socialisté se rozhodli pro totožný model jako v minulém období. Nabídli komunistům pokračování své menšinové vlády s jejich podporou. Ostrouhali lidovci. I jim dala ČSSD tuto nabídku, lidovecký vyjednávač Kodet však požadoval dvě uvolněná místa v radě kraje a když byl odmítnut, označil nabídku ČSSD jako odporující matematickým zákonům. Zapomněl asi, že politické zákony fungují jinak. Dohoda ČSSD s komunisty byla podepsána dnes po poledni.

Vminulé úvaze jsem napsal, že hodně pravděpodobné je pokračování současné koalice, kterou je jednobarevná krajská rada, složená jen ze socialistů. Tichou podporu jí dávali komunisté a dostali jako „úlitbu“ trafiky ve formě placených předsedů výborů finančního a kontrolního. To byl ovšem na voliče faul. Je zvykem, že právě tyto výbory ovládá v civilizovaném světě opozice a nikoliv koalice, byť skrytá. Nyní bolševici posílili a socialisté oslabili. Komunisté nejprve chtěli dvě místa v radě. Podle dobře informovaného člena vyjednávacího týmu jim Běhounek "nastavil vidle". Buď dvě místa v radě a přijdou o tři placené funkcionáře, nebo budou mít tři uvolněné placené posty a nikoho v radě. Komunisté se rozhodli pro peníze. 

 Tři zastupitelé Pro Vysočinu vyšli naprázdno, k nemalé radosti socialistů z Třebíče. "Marie Černá chtěla placeného radního, prý jí stačií jeden. Jestli to měl být Heřman nebo ona, to neupřesnila," prozradil náš zdroj. Pavlu Heřmanovi sociální demokraté vyčítají, že neumí držet slovo ani jazyk za zuby. Kolikrát už zradil své partnery, kolikrát utekl jako malý kluk? To platí nejen o starostování a o senátu, ale i o kraji. Marii Černou znají z minulého vládnutí s ODS a lidovci. Dobrá zkušenost to prý není.

ODS dopadla tak špatně, že rovnou ohlásila odchod do opozice. Ani tu však v minulém období nezvládla. O TOP 09 platí totéž, je v ofsajdu úplně.

Třebíčští socialisté se netají tím, že se jejich vliv na kraj upevnil. Mají v rukou přidělování krajských dotací pro Třebíč. Jsou však ochotni blokádu z minulého období uvolnit. Chtějí za to maličkost. Vstup do radniční koalice. Zdá se, že budou vyslyšeni.
Nové uspořádání má několik variant. Tou nejpravděpodobnější je změna na postu starosty. O rozporech mezi mladým ctižádostivým budoucím starostou Pavlem Pacalem (Pro Třebíč) a současným, fyzicky i mentálně zestárlým starostou Pavlem Heřmanem (HZNR!), na radnici kolují mnohé příběhy. Chce-li být Pacal zvolen i za rok a půl, musí za sebou nechat nějaký pomník. To bez krajských dotací nejde. Myslím, že klidně hodí neužitečného Heřmana přes palubu. Čerstvý signál možných změn je odvolání Martina Svobody (Kapucín-VV) ze dvou komisí  rady (prý na vlastní žádost). Véčkaři a Kapucíni nevoní skoro nikomu.

František Ryneš

Aktualizováno Pátek, 26 Říjen 2012 15:19