Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Povolební komentář
Povolební komentář PDF Tisk Email
Pondělí, 22 Říjen 2012 06:49

Senátní volby jsou za námi. Třebíčsko bude šest let zastupovat František Bublan, nestraník za ČSSD, dosud poslanec parlamentu. Mimochodem, nahradí ho tam poněkud provařený náhradník - socialista Zgarba.

Vítězství ve druhém kole bylo překvapivě jasné. Zatímco v prvním kole obdržel těsně nad 9 tisíc hlasů, ve druhém to bylo bez pár hlasů 11 tisíc. Naopak komunista Josef Zahradníček prodělal opačný vývoj. V prvním kole těsně necelých devět tisíc, ve druhém o tisícovku méně.

Jak si takový posun vysvětlit? Předně mizerná účast umožnila hru malých čísel. Jen každý pátý volič přišel hlasovat. V prvním kole pro Zahradníčka hlasovali protestní voliči, kteří vlastně přišli ke krajským volbám. Dali jakési varování vládním stranám: raději bolševikům, než vám. Jenomže ve druhém kole nastalo vystřízlivění. Přece nás nebude v Praze zastupovat komunista! A jak říkávala moje babička – v nouzi i Franta dobrej.

 

Co znamená volba pro Třebíčsko? Obávám se, že nic moc. Možná sem bude František Bublan zajíždět více, než když dostal od socialistů Třebíč jen jako „vedlejšák“ po parlamentních volbách. Nebyl zde k zastižení ani o poslaneckých dnech. Jeho kancelář byla tristně vedena „překabátěným“ málo schopným komunistou Studencem, svého času vyšetřovaného policií pro krádež. Hodně by pomohlo, kdyby personální obsazení své kanceláře přehodnotil a angažoval aktivní a hlavně respektovanou osobnost. Na Třebíčsku takové jsou, a světe div se, i mezi sociálními demokraty.

Za senátora hovoří práce. Doufejme, že František Bublan opustí špionážní hrátky a bude se více zajímat o občany našeho regionu. V disentu ukázal, že ví, o čem je řeč. A to je příslib do budoucna.

František Ryneš