Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Koalice na kraji v nedohlednu
Koalice na kraji v nedohlednu PDF Tisk Email
Pátek, 19 Říjen 2012 00:00

Ve středu začalo vyjednávání o koalici na krajské úrovni. I když moc podrobností na veřejnost neproniklo, přesto se nám podařilo zjistit několik zajímavých podrobností.

Jaká je výchozí pozice? O hejtmanovi není sporu. při jakékoliv pravděpodobné kombinaci zůstává Jiří Běhounek (za ČSSD) a socialisté si budou vybírat partnery. Tím ale jistoty končí. Hodně pravděpodobné je pokračování současné koalice. Jednobarevná krajská rada, složená jen ze socialistů. Tichou podporu jí dávali komunisté a dostali jako „úlitbu“ trafiky ve formě placených předsedů výborů. Nyní však bolševici posílili (socialisté naopak oslabili) a tak budou možná chtít víc. Například otevřenou koalici. Tomu se Běhounek bude jen těžko bránit.

Druhým možným koaličním partnerem jsou lidovci.

Jenomže koalice s nimi by byla početně velmi křehká. To se na jednáních nelíbilo. A také se zdá, že lidovci tak trochu přecenili své možnosti. Požadavky zejména Kodeta jeden z našich zdrojů označil za nehorázné. Ale možná socialisté lidovce jen napínají na skřipec aby zjistili, až kam můžou slevit.

Další varianta je podobná předchozí. Jen by dvojkoalici doplnili tři zastupitelé Pro Vysočinu. Ale to se nelíbí zejména socialistům z Třebíče. Pavla Heřmana viní z toho, že neumí držet slovo ani jazyk za zuby. Kolikrát už zradil své nejbližší partnery, kolikrát utekl jak malý kluk? To platí nejen o starostování, o senátu, ale i o kraji. Marii Černou znají z minulého vládnutí s ODS a lidovci. Prý už stačilo, řekl náš zdroj.

Z atmosféry jednání se dalo vyčíst, že hejtman Běhounek by se rád zbavil cejchu kamarádíčka komunistů. Pokušení je silné. Jako nestraník nemusí na sekretariátu ČSSD příliš vysvětlovat. O lidovcích je známo, že chtějí být vždy a za každou cenu při tom. „A nyní jsou vyhládlí,“ utrousil na jejich adresu náš zdroj.

Mimo hru jsou modří ptáci. ODS dopadla tak špatně, že se musí smířit s rolí opozice. Ani tu však v minulém období nezvládla. Hospodský Popelka z Přešovic ani aparátčík Cejpek nedokázali, podle Heřmana, ani přenést do Třebíče informace. Nárokovali sice finanční a kontrolní výbor, jenomže téměř jistě zůstane u zbožných přání. O TOPce snad jen to že je v ofsajdu úplně. Psycholog Max Kašparů by jim měl promluvit do duše.  

Jasné je, že na pokračování si počkáme až po senátních volbách. Obě levicové strany nechtějí jít dříve do přímé konfrontace.

František Ryneš