Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Kdo bude senátorem?
Kdo bude senátorem? PDF Tisk Email
Čtvrtek, 18 Říjen 2012 07:22

V pátek a v sobotu proběhne na Třebíčsku druhé kolo senátních voleb. Kdo zasedne do senátorského křesla a získá tak doživotní imunitu?

Z prvního kola postoupili dva kandidáti levice. Ve druhém kole se očekává těsný výsledek. Voliči neúspěšných adeptů budou absentovat. Je jim totiž úplně jedno, který „levičák“ bude zvolen.

Zdálo by se, že v souladu s celostátním trendem je favoritem František Bublan (za ČSSD). Jenomže proti němu hovoří celá řada relevantních argumentů. Shrnul je jeden vlivný třebíčský sociální demokrat: „Předně Bublan není Třebíčák. Bydlí někde v Brně a ústředí nám ho vnutilo. Že je zběhlý farář, to bude vadit spíš lidovcům, ale ti stejně k volbám nepřijdou. Nám spíš vadí, že pan poslanec před zvolením do sněmovny slíbil, že vstoupí do ČSSD. Na splnění slibu marně čekáme dodnes. Jak věřit někomu, kdo má plná ústa péče o rodinu a sám má vlastní matku v domově důchodců?“

Je pravda, že s importovanými kandidáty má Třebíč špatnou zkušenost. Před šesti lety jim Jiří Paroubek vnutil neoblíbeného hrubiána Maška, odsouzeného za napadení kameramana Reportérů ČT proti jejich kandidátovi Černému. Mašek tehdy splnil očekávání a ostudně vypadl hned v prvním kole.

Ani Josef Zahradníček není kandidátem bez sporných momentů. Nemyslím teď fakt, že kandiduje za komunisty, kteří 40 let v naší republice představovali zločinný režim diktatury své strany. Nikdy se za to řádně neomluvili. Společnosti to však 22 let po revoluci přestalo vadit. Zahradníček je starostou malé obce, Studence. Tam je za ním vidět kus dobré práce. Ve „vyšší“ politice je bez zkušeností. Třebíčsku by asi moc neprospěl, byl by jen kolečkem v Kováčikově hlasovací mašině. V jeho prospěch mluví také to, že kolem Studence není žádná korupční aféra, jak někde tam, kde vládli socialisté. O „Maškově“ Třebíči už řeč byla, připomeňme ještě hodně podezřelý prodej pozemků na Vídeňském rybníku. A nebo Budišov, socialistický starosta Péťa unikl kriminálu zřejmě jen díky vlastnímu pohřbu. To vše může Zahradníčkovi u voličů pomoci.

Jak tedy dopadne druhé kolo? Rozhodne hrstka voličů. To je výhodou komunistů, ti půjdou volit v sevřených řadách. V souladu s již řečeným, příznivci ČSSD naopak zůstanou ve značné míře doma, část těch, kteří přece jen půjdou volit, zvolí Zahradníčka. Voliči neúspěšných kandidátů pořadím nezamíchají. A tak pro Bublana hovoří jediné. Že kandiduje za socialisty. Bude to však stačit? Moudřejší budeme v sobotu odpoledne. Jisté je, že já u toho nebudu.

František Ryneš

Aktualizováno Čtvrtek, 18 Říjen 2012 07:43