Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Krajské volby s dopadem na Třebíč?
Krajské volby s dopadem na Třebíč? PDF Tisk Email
Pondělí, 15 Říjen 2012 00:00

Volby do krajského zastupitelstva jsou minulostí. I když účast byla největší ze všech krajů – 41,05%, oproti volbám 2008 kleslo procento účasti o 4 procentní body. A jak volby dopadly? Překvapení se nekonalo.

Vítězem se stali socialisté se ziskem 29,26%. Výsledek je oproti minulým volbám o deset a půl procenta horší. Také propad mandátů tomu odpovídá. Zisk 17 křesel je o čtyři méně. Dá se tedy říci, že se jedná o ústup ze slávy. Světlým momentem je, že v krajském zastupitelstvu zasedne Jaroslav Soukup, starosta Jaroměřic. Třebíčsko zastupuje také Petr Piňos z Budišova. Pikantní je, že právě Budišov se s Třebíčí, kde jsou socialisté v opozici, soudí o 110 miliónů korun.

Naopak komunisté si zisk z minula ještě vylepšili. Zisk 19,57% a 11 křesel znamená posun nahoru o tři křesla. Oranžovo – rudá vláda může pokračovat, 28 mandátů ze 45 tvoří pohodlnou většinu.

Z Třebíčska zasednou v zastupitelstvu dva komunisté: dukovanský Drahoslav Oulehla a jaroměřický dogmatik Josef Číž. Zisk komunistů posílí úvahy o pokračování tiché koalice se socialisty. Hejtman Běhounek uvažuje dokonce o otevřené koalici. Třeba budeme moudřejší po středě, kdy je plánováno první jednání.

Bronzovou příčku obsadili lidovci. Dosáhli na 19,57 % a obsadí 7 křesel. O dvě více, než dosud. Lidovcům pomohla jednak neúčast ve vládní koalici a jednak i absence zástupce třebíčské rodiny Karasů. Z Třebíčska se neprobojoval nikdo.

Až čtvrtá je ODS. Ztráta více než poloviny hlasů (namísto 21% pouhých 10,29%) a šesti mandátů (Místo 11 jen 5) je tristní. Miloš Vystrčil by měl dát hlavu na špalek. Totéž europoslanec Ivo Strejček, šedá eminence vysočinské i třebíčské ODS. Právě on je odpovědný za několikačetný rozpad ODS na Třebíčsku. Z Třebíčska také nikdo.

Kandidáti SNK-ED letos převlekli kabát a nazvali kandidátku Pro Vysočinu. Získali 3 mandáty a 6,38 % hlasů. V krajském zastupitelstvu zasedne Pavel Heřman, k židli mu pomohli dva těžké fauly. Napřed změnil drez od STANu  a poté hrubě zneužil radniční měsíčník Třebíčský zpravodaj. Za peníze daňových poplatníků si udělal kampaň. Jeho faul bude mít zřejmě dohru na listopadovém zastupitelstvu. Ze zdánlivě nevolitelného místa postoupila i Marie Černá, třebíčská místostarostka „na poloviční úvazek“. O ní je známo, že z minima dokáže vytěžit maximum.

Opravdovým propadákem je TOP 09. S odřenýma ušima přelezla 5 % (přesněji 5,05 % hlasů) a se dvěma mandáty nenadělá zhola nic. Pozoruhodný je posun Maxe Kašparů, když přeskočil i lídra, rektora jihlavské polytechniky Ladislava Jirků.

I když se jednalo krajské volby, dopad by mohly mít i na radniční koalici v Třebíči. Socialisté se netají tím, že v případě vstupu do koalice odblokují krajské dotace. Ambice Vladimíra Malého je jasná. Stát se prvním místostarostou. Variant koluje po radničních chodbách několik. Nejpravděpodobnější se zdá ta s novým starostou Pavlem Pacalem (Pro Třebíč). „Odejit vzhůru na kraj“ by byl Pavel Heřman (HZNR!) a lidé kolem Kapucínů by přišli o místa v radě. Početně to vychází a logiku to má.

František Ryneš

Aktualizováno Neděle, 14 Říjen 2012 22:24