Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Vítězslav Jonáš je out!
Vítězslav Jonáš je out! PDF Tisk Email
Neděle, 14 Říjen 2012 07:43

První kolo senátních voleb na Třebíčsku dopadlo vcelku podle očekávání. Vyhrál František Bublan (za ČSSD) s 27,40 procenty hlasů, do druhého kola ho doprovodí komunista Josef Zahradníček, který obdržel o půl procenta hlasů méně, tedy 26,97%.

Na třetím místě se umístil Vítězslav Jonáš (ODS), za Bublanem zaostal téměř přesně o deset procent. Získal tedy 17,44% hlasů voličů. Lidovec Josef Herbrych na čtvrtém místě se musel spokojit se 14,72% a na posledním místě skončil Vlastimil Bařinka (STAN), obdržel pouhých 13,44% hlasů.

Výsledek není překvapivý. František Bublan zjevně těžil z členství na kandidátce socialistů. Dosavadní poslanec a člen výborů pro všelijaké tajné služby vyhrál i přesto, že je na Třebíčsko stranou importován. Nevolili ho ani všichni členové a příznivci ČSSD. Ve druhém kole budou jeho šance menší. K volbám nepřijdou lidovci, kteří nechtějí podpořit „zběhlého“ faráře ani voliči „pravicových“ stran. Těm je úplně jedno, který levičák zasedne v senátu.

Josef Zahradníček má dobré vyhlídky na úspěch. Už v minulých volbách málem se málem stal senátorem. Úspěšný starosta, ve své obci je za ním vidět velký kus práce. Jinak je ovšem ve vysoké politice nezkušený. Pro náš okres by tedy nebyl velkým přínosem.

Tragickou postavou senátních voleb je (ex)senátor Vítězslav Jonáš. Doplatil na několik věcí. Předně se podvolil katastrofálně vedené volební kampani, diktované jeho stranickým sekretariátu. Že by úmysl vlastních? Také vláda Petra Nečase dělala vše proto, aby Jonáše „vyoutovala“. Odvolání nejlepšího ministra Pospíšila a poté policejního ředitele Lessyho bylo pro voliče jasným signálem, že se chystá nové zametání kauz pod koberec. Jonáš může jen vzpomínat, jak chutná vítězství, když je podpořen tehdy ještě vlivným týdeníkem. Určitě mu neprospěl ani lobbing ve prospěch energetických kmotrů. Voliči ho teď poslali do důchodu.

Lidovci to nemají na Třebíčsku lehké. Občany pořád straší duch rodiny Karasů, také aféra nejmladšího z rodu Jana s úřednicí radnice udělala své. Hodný Herbrych bojoval předem ztracený boj. Nemusí mít strach o obživu. Zůstane slušným starostou Rokytnice.

Vlastimilu Bařinkovi se dávaly větší šance. Ve vyšší politice se pohyboval již dříve v dresu ODS. Jenomže starostování v Moravských Budějovicích se projevilo negativně. Jeho diskutabilní radar stál peněženku nejednoho voliče hezkých pár tisíc. A tak občané nejprve zatnuli krumpáč do bedny s radarem a pak i do nadějí pana starosty. Možná je to škoda. Právě on by byl mohl pro Třebíčsko udělat nejvíc. Na jeho životní úrovni se to moc neprojeví. Je „za vodou“, a to nejen díky platu starosty.

František Ryneš

Aktualizováno Neděle, 14 Říjen 2012 16:50